Monday, February 8, 2010

::..Sc...oh...Sc..::



assalamualaikum...

lama dah x update...sebulan skali.. :)

alhamdulillah...midyear dah lepas...mari sama2 doakan yg terbaik...tawakkal ilaAllah... sebelum exam haritu dah jalankan SC(smart circle) yg ke2...bertempat di Bait Badar 313..
hehe..beit sendiri...x sangka ruang tamu ni luas jugak...tp kne renovate skit la...

SC gabungn yg ke2 membincangkan saya mestilah islam dari sudut Akidah dan kehidupan Rasullullah sebelum dibangkitkan menjadi Rasul...Student figure pada kali ni adalah kak tasnim yg menyampaikan tajuk H1N1 dan cara mencegah...sbb masa ni dah masuk musim sejuk...so, flu ni cpt merebak melalui udara..dan di mesir flu ni seolah2 baru berkembg...mybe uk fasa ke2...skrg mcm mane ek?macam dah senyap jer...

ada junior yg tanya...kak,kenapa kene join SC?
okeyh....adik2 yg dikasihi sekalian...
Sc ni kita adakan bukanlah utk suka suki je...Sc ni dijalankan ada matlamat jangka pendek dan panjang(telah dijelaskan oleh kak syamilah sms Intro SC 09/10)...ade kebaikannye..dan atas rase kewajipan sbg mahasiswa muslim telah menuntut senior2 ni rela utk menjadi mentor...yup...kewajipan sbg seorg muslim...kerana Sc adalah cabang usaha dalam "amar ma'ruf, nahi munkar"..

bunyinya macam berat je Sc ni kan...macam terlampau syadid..hehe..tidak sama sekali...
adik-adikku sekalian...
pendekatan dalam Sc x semestinya duduk dalam halaqah dan membicarakan kitab2 agama.... ada sesetengah junior yg mindsetnye macam tu,tapi x boleh nak salahkan mereka...mungkin pendedahan "usrah" masa sekolah dulu hanya membicarakan perkara2 ilmiah sahaja...sebenarnye, Sc ni boleh dijalankan dgn macam2 cara...contohnye seperti riadah+game+ziarah+makan2+jaulah+study group etc..

Ikatan atara mentor dan mentee dalam Sc ni seolah-olah bukanlah ikatan antara senior dan junior...tetapi kemanisan ukhwah yg wujud telah melahirkan suasana antara seorang adik dan kakak...macam dalam adik beradik...kalau ada masalah boleh kongsi sama2...kalau ade apa2 perkara yg nak minta tolong boleh diajukan kpd kakak mentor

Ada lg yg bertanya: kak, best tak Sc nie?

adik manis sekalian..
Sc ni sgt best...yg ptg kita ikhlas dan enjoy...byk benefit yg blh kita ambil...antaranya(dr blog upi)

Antara kelebihan yang boleh dapati:

-Berkenalan dengan sahabat lebih rapat. Belajar cara berinteraksi dan bersosial secara terbimbing.
-Menambahkan kefahaman anda tentang Islam dan kehidupan. Sebagai bekalan diri anda sendiri.
-Mendapat skill-skill study dari para mentor untuk study dengan lebih mantap.
-Mendapat bahan dan info akademik secara terus dari unit akademik melalui Smart Circle.
-Mendapat info-info keselamatan secara terus terutamanya tentang kes-kes semasa.
-Penerangan jelas tentang isu-isu semasa dari sumber yang tepat.
-Mengasah mana-mana bakat anda yang terpendam yang mungkin tidak dapat dilakukan secara bersendirian.
-Anda mendapat layanan aduan yang istimewa dari mentor anda. Semua masalah boleh dikhabarkan kepada mentor.
-Belajar mengatur dan mengisi masa dengan perkara yang berfaedah.

Dan kalau adik2 semua nak tahu...mentor juga dapat byk benefit dr program Sc ni...
Secara tak langsung "win-win" situation wujud antara mentor dan mentee... dan secara tak langsung adik2 semua telah membantu mentor2 utk meningkatkan prestasi masing2... thanks yer adik2ku sekalian...terutama adik Scku--adik2 D4--

erm...kalau nak bincang benefit Sc sahaja mungkin x blh tidur mlm ni...sangat banyak...
yg ptg semua kene mainkan peranan masing2...kalau mentor plan macam2 tp adik2 x bagi kerjasama...pastinya Sc xkan berjalan lancar...dan kalau adik2 mentee bersemangat...tp tidak pula bg akak mentor... Sc tdk akn berkesan...

Jadinye...semua ada tanggugjawab masing2 utk menjayakan Sc...jom sama2 kita jayakan Sc!!

Nak kongsi suatu fakta..igt lg tak pada adik Nik Nur Madihah,pelajar Spm terbaik 2008...
Seorang anak nelayan dan dgn kejayaannya dia tlh membuktikan bahawa usrah ini penting ..
Dia pernah menjadi naqibat(ketua) sms form 4...Padanya..ia adalah pengalaman yg penuh ilmu,dapat melatih die utk berinteraksi dengan baik..,usrah telah menguruskan emosi remajanya dengan baik,dan bila dia tenang..semua masalah nampak kecil.Dia tidak nampak cacat celanya menjadi anak nelayan ketika duduk bersama dengan anak doktor @ pensyarah.Kerana usrah telah memahamkan dirinya bahawa :

"Sesungguhnya yang paling mulia di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa"
(al-Hujurat:13)

erm....
~apa kabar ye adik2 D4? sihatkah kalian?sudah makan kah?tgh bercuti ke??~


p/s:
-Sc stand for Smart Circle...lbh krg mcm Study Circle kat UIA
-Student figure adalah student yg telah dipilih utk memberi pengisian berkenaan dgn study@ akedemik...
-SC Gabungan adalah gabungn Sc utk semua rumah dalam satu imarah...cth: Sc gabungan blog D




No comments: