Tuesday, December 15, 2009

la-zy...are you??



assalamualaikum w.b.t...

hari ni tiada kuliah...tiada juga madrasah imam nawawi... pagi ni sangat sejuk... kalau bertemankan "cik SARA dan tuan TOGA" mesti best..tapi nanti boleh dapat penyakit... mata akan bengkak gara2 terlebih... (*_^)

Tiba-tiba teringat kenangan di smapK.. sekolah keduaku yg memberi impak yang sangat besar dalam hidup ni (TAHAP pon bg best gak...biah solehah yg sgt2 terasa...tp skg ni xtawla..)...jasa guru-guru dan sahabat seperjuangn di sekolah dulu x dapat aku ungkapkan dengan kata2...jasa kalian sangat banyak...

Masih segar dalam ingatan...perjalanan ke smap bukanlah mudah seperti yang aku sangka. Menaiki bas Transnasional atau Utama express (prefer Utama sbb sgt selesa) ke Pudu raya. Kemudian menusup di celahan orang ramai utk menaiki LRT ke Bandar Tasik Selatan.. kemudian, tukar ke stesen KTM ke Kajang... (pernah je terlepas stesen sbb tertdo...hehe).. lepas tu naik teksi ke smap...kalau pakcik jaga tu x bagi teksi masuk ke perkarangn sekolah maka terpaksalah "kami" berjalan kaki dari pintu sekolah ke aspuri dengan membawa muatan yg berat dan memakan masa 15minit(tp biasenye blh je teksi masuk)..

Kita akan lbh menghargai apa yang kita dapat (baca:ilmu) jika kita berusaha dengan sendiri... apalagi jika ianya sangat mencabar... hidup sebuah pengembaraan...apalah sangat jika nak dibandingkan dengan sahabat2 nabi, tabi'in, itbaut tabi'n,para ilmuan zaman dahulu yang sanggup mengembara semata2 untuk menuntut ilmu...

Imam Ahmad berkata "Aku mengembara untuk mencari hadits dan sunnah ke Tsughur, wilayah Syam, Sawahil, Maroko, Al-Jazair, Madinah, Irak, wilayah Hauran, Persia, Khurosan, gunung-gunung dan hujung dunia"

ruj:Rahsia Ibadah Generasi Shalih, Sami bin Muhammad.

sebenarnye boleh je mintak tolong dengan keluarga ayah saudara di Bangi... bila dah sampai kat Pudu minta tlg dia ambil dan hantar ke sekolah.... tapi takkanlah kita nak selalu bergantung harap dengan orang lain... camane kalau in case die ade hal dan tak dapat tolong hantar ke sekolah...mak pun slalu pesan.. "jangan selalu bergantung harap dengan orang lain"..

em...kalau kat ardhul kinanah ni selalu je tertelan habuk, kene marah dengan pakcik arab, kene perli dengan muda mudi arab yang selalu menyangkakan egypt ni lebih maju dari malizia.. saye setuju dengn pendapat wani_dealova dalam entry yang ditulis satu masa dahulu... doktor keluaran mesir ni bukan saje blh jadi doktor...tapi dalam masa yg sama blh jadi tukang paip, tukang masak, dan mcm2 lglah...tp bukanlah student di egypt je yg blh cungkil bakat2 terpendam ni...sesiapa je even di malaysia sekalipun, kalau die tinggal berasingan dengan keluarganya, bukanlah kebebasan yang didambakan tetapi berdikari yang menjadi satu aset yg sgt penting utk meneruskan hidup...

Aku tau ade org yang lbh perit liku dlm hidupnye utk menuntut ilmu... lebih tajam onak duri yang ditempuh... jadi...kalau kita recall semula memori semua tu... kita xboleh duduk senang lenang skrg ni... jadi ape yg aku nak sampaikan ni lbh ditujukan utk diri sendiri supaya

"JANGAN MALAS".

sekian...moga amik iktibar...

7 comments:

cik fiza said...

berakit2 ke hulu,
berenang2 ke tepian, bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian..
^_^
kesenangan yg dtg lpas kesusahan itu membuatkan kta sedar betapa bernilainya anugerah sebuah 'KEHIDUPAN'
syukran pd cik@cik puan wana atas peringatan ini

dealova said...

name wanigurl disitu.muahaa...

btui3.
duk di negara org ni bk mematangkan fikiran kt yang mentah ini...=)

Imran Mohd said...

btul2

wardah safwah said...

to cik fiza:

em...betul tu..
tapi x semua org sedar betapa pentingnya sebuah KEHIDUPAN

kEHIDUPAN yang sementara & KEHIDUPAN yg kekal abadi...

KEHIDUPAN yg sementara ini perlu dimanfaati utk bekalan KEHIDUPAN "di sana" nanti...

"hidup ni hanya skali, so, kite..."

(*_^)

wardah safwah said...

to dealova:

suke sangat bile letak nama die..
hehehe
dah agak dah..
laen kali x mao letak dah
hehe...gurau je..
nnt marah lak cik S/U kesayangn nih
:P

mas said...

dulu pnah tido kat smapK mase form 5.ade event.

then mlm2 tu,lepak lilau2,jalan sane jalan sini,kuar pasar malam kat luar pagar smapk tu,last skali lepak ngn pak guard.

pakcik tu igt budak2 die,selambe je die ckp,"selalu je pakcik nampak tuuuuut dan tuuuuuut kat sane sini."

haha.kesimpulannye,itulah kenangan sy di smapK.sekian.





sekadar iklan.

wardah safwah said...

to mas@goreng gitar :

wats the meaning of "tuut n tuuut"?
really wanna know it..
manela tau betul dgn ape yg sy agak nie..
*curiosity*

"pakguardygmesrapelajar" :P