Monday, December 28, 2009

DRABC....not ABC!!

assalammualaikum...

i would like to share with you guys about this useful method which is very important for our basic knowledge, but truly from me, i just heard bout this today...credit to "someone" that realized me bout all of those "information".After sometimes i spend bout an hour "menggoogle" and it's my pleasure to share with all of you...sharing is caring..rite??

If you happen to come across a casualty, you will need to assess the situation before anything else. It can be useful to remember DRABC, which stands for Danger, Response, Airway, Breathing and Circulation.

Danger
First and foremost, ensure that you or the casualty aren't in any danger. First of all, make the situation safe and then assess the casualty.

Response
Check the casuality to see if they are conscious. If you are not sure or the casuality seems unconscious you can check this by shouting:

'Hello', 'Can you hear me?', repeat this while gently shake their shoulders.

If There is a Response
  • If you can see no further danger, leave the casualty in the position that you found them and call for help (999) if needed
  • Treat any injuries found, if you can. Make sure you monitor crucial signs, including their level of response, their pulse and their breathing.
  • Continue monitoring and speaking to the casualty either until help arrives or they recovers
If There is No Response
  • Shout out for help to people passing by, they can then call for help while you stay with the casuality.
  • If at all possible, try to leave the casualty in the position you found them in and open their airway.
  • If this is not possible, gently roll the casualty onto their back and then open their airway.

Airway
To open the airway, put one hand on the casualty's forehead whilst gently tilting their head back.

This will move the casualty's tongue away from the back of the mouth insuring they do not choke.

Breathing

  • Look, feel and listen and for a maximum of 10 seconds to see if the casualty is breathing regularly
  • Look to see if the chest is inflating and deflating while listening for signs of breathing
  • You can also feel for breath against your cheek.
If and when the casualty is breathing normally, place them in the recovery position whilst check for other life-threatening conditions such as critical bleeding and treat as necessary.

Not Breathing
If the casualty is not breathing normally begin CPR immediately.





Circulation

  • feel the pulse at the neck (carotid pulse)

  • if pulse is present , continue EAR at the rate of 15 breaths per minute. Check breathing anf the pulse after 1 minute, then after every 2 minutes

  • if pulse is not present, commence CPR (cardiopulmonary resuscitation)

  • check breathing and the pulse after 1 minute , then after every2 minutes. If the pulse returns, continue EAR. If breathing returns , turn the casualty to a stable side position. Check for and manage shock, bleeding and other injuries

  • seek medical aid.

sources:
http://www.safekids.co.uk/FirstAidCasualtyResponse.html
http://rcssas.tripod.com/drabc.html




Tuesday, December 15, 2009

la-zy...are you??



assalamualaikum w.b.t...

hari ni tiada kuliah...tiada juga madrasah imam nawawi... pagi ni sangat sejuk... kalau bertemankan "cik SARA dan tuan TOGA" mesti best..tapi nanti boleh dapat penyakit... mata akan bengkak gara2 terlebih... (*_^)

Tiba-tiba teringat kenangan di smapK.. sekolah keduaku yg memberi impak yang sangat besar dalam hidup ni (TAHAP pon bg best gak...biah solehah yg sgt2 terasa...tp skg ni xtawla..)...jasa guru-guru dan sahabat seperjuangn di sekolah dulu x dapat aku ungkapkan dengan kata2...jasa kalian sangat banyak...

Masih segar dalam ingatan...perjalanan ke smap bukanlah mudah seperti yang aku sangka. Menaiki bas Transnasional atau Utama express (prefer Utama sbb sgt selesa) ke Pudu raya. Kemudian menusup di celahan orang ramai utk menaiki LRT ke Bandar Tasik Selatan.. kemudian, tukar ke stesen KTM ke Kajang... (pernah je terlepas stesen sbb tertdo...hehe).. lepas tu naik teksi ke smap...kalau pakcik jaga tu x bagi teksi masuk ke perkarangn sekolah maka terpaksalah "kami" berjalan kaki dari pintu sekolah ke aspuri dengan membawa muatan yg berat dan memakan masa 15minit(tp biasenye blh je teksi masuk)..

Kita akan lbh menghargai apa yang kita dapat (baca:ilmu) jika kita berusaha dengan sendiri... apalagi jika ianya sangat mencabar... hidup sebuah pengembaraan...apalah sangat jika nak dibandingkan dengan sahabat2 nabi, tabi'in, itbaut tabi'n,para ilmuan zaman dahulu yang sanggup mengembara semata2 untuk menuntut ilmu...

Imam Ahmad berkata "Aku mengembara untuk mencari hadits dan sunnah ke Tsughur, wilayah Syam, Sawahil, Maroko, Al-Jazair, Madinah, Irak, wilayah Hauran, Persia, Khurosan, gunung-gunung dan hujung dunia"

ruj:Rahsia Ibadah Generasi Shalih, Sami bin Muhammad.

sebenarnye boleh je mintak tolong dengan keluarga ayah saudara di Bangi... bila dah sampai kat Pudu minta tlg dia ambil dan hantar ke sekolah.... tapi takkanlah kita nak selalu bergantung harap dengan orang lain... camane kalau in case die ade hal dan tak dapat tolong hantar ke sekolah...mak pun slalu pesan.. "jangan selalu bergantung harap dengan orang lain"..

em...kalau kat ardhul kinanah ni selalu je tertelan habuk, kene marah dengan pakcik arab, kene perli dengan muda mudi arab yang selalu menyangkakan egypt ni lebih maju dari malizia.. saye setuju dengn pendapat wani_dealova dalam entry yang ditulis satu masa dahulu... doktor keluaran mesir ni bukan saje blh jadi doktor...tapi dalam masa yg sama blh jadi tukang paip, tukang masak, dan mcm2 lglah...tp bukanlah student di egypt je yg blh cungkil bakat2 terpendam ni...sesiapa je even di malaysia sekalipun, kalau die tinggal berasingan dengan keluarganya, bukanlah kebebasan yang didambakan tetapi berdikari yang menjadi satu aset yg sgt penting utk meneruskan hidup...

Aku tau ade org yang lbh perit liku dlm hidupnye utk menuntut ilmu... lebih tajam onak duri yang ditempuh... jadi...kalau kita recall semula memori semua tu... kita xboleh duduk senang lenang skrg ni... jadi ape yg aku nak sampaikan ni lbh ditujukan utk diri sendiri supaya

"JANGAN MALAS".

sekian...moga amik iktibar...

Sunday, December 13, 2009

midyear exam

Hours

Subject

Date

Day

11.:30

Physiology

28/1/2010

Thursday

10:00

Anatomy

31/1/2010

Sunday

10:00

Biochemistry

2/2/2010

Tuesday

10:00

Hist

4/2/2010

Thursda

















midyear exam... for 2nd year conventional student... UM,Egypt
Rabbuna yusahil...ameeen..

*credit to medicalclick



Tuesday, December 8, 2009

special gift for Sina

this post is special for my beloved sis...enjoy it adek!!












p/s: adek..please manage & use your time wisely during the holiday... jgn maen2..taun dpn dah PMR