Sunday, November 15, 2009

aduhai si "nang"

Satu nama yang tidak asing lagi dalam dunia pembloggeran, nuffnang. Apakah nuffnang?! Kebanyakan kita semua tahu ia adalah medium iklaneka yang diletakkan di blog-blog bagi memperoleh sedikit wang. Diulangi, hanya sedikit wang! Lama-lama jadi bukit? Ah, berapa sen sangat.

Maaf. Bukan marah, tapi ada satu isu yang saya ingin nyatakan di sini. Terkadang mungkin kita terlepas pandang. Saya melihat, saya mengkaji dan saya meng'explore'... tentang nuffnang. Dan apa yang saya dapati ada sedikit salah urat di sana. Di beberapa blog yang tuannya kurang perasan.

Apakah yang tuan blog itu kurang perasan???

Mereka tidak perasan bahawa di sebelah kanan blog mereka ada banner boikot barangan israel, maggi, nokia, nestle dan sebagainya. Tapi di sebelah kiri blog pula terhidang satu iklan yang mempromote produk-produk tersebut. Pelik bukan?! Sungguh pelik, memboikot dan mempromosi pada masa yang sama...


Yang di sebelah kiri itulah nuffnang, medium yang mempromosi tadi. Sudah pasti banyak di antara tuan-tuan dan puan-puan blogger tidak perasan hal ini. Ini kerana iklan pada nuffnang adalah rawak...

So fikirkanlah apa tindakan anda selepas ini. Mencabut yang sebelah kiri.. atau yang sebelah kanan.. ???

"Yang sebelah kanan bendera putih bu. Yang sebelah kiri bendera hitam. Yang tengah-tengah, bendera belang-belang... he he he he", kata Bunga dalam pidatonya.


Sumber: pemuda epal


p/s: saye ade masalah nak delete akaun nuffnang...aduyai...

10 comments:

wardah safwah said...

nuffnang ni...kita blh pilih utk meletakkan iklan yg tak berunsur arak+ rokok...

tp nuffnanger mmg masih x lepas dr iklan2 yg diboikot...

tp depend pada nuffnanger sbb die masih boleh menolak hasil dr iklan2 yg diboikot contohnye blog AkuDarahAnakMalaysia...

utk detail cara die kira hasil dr iklan boikot blh ke link ni...

http://akudarahanakmalaysia.via.my/2009/11/duit-dari-blog.html

yang pasti saye sangat malas utk berbuat demikian...dan nuffnang sudah tidak menarik minat saye lg...(sbb sgt malas nak update blog)

kesimpulannye...utk nuffnanger..anda yg menentukan samada anada semua penerima "hasil" iklan boikot ataupon tidak...

~saye masih bermasalah utk delete akaun nuffnang!!~

dealova said...

ler..
saya pun sama...adesss~!!!

PEMUDA EPAL said...

terima kasih atas perkongsian.. tak apa, tak boleh buat semua jangan tinggal semua

halawatul iman said...

hurm aku xphm sgt part hitam putih tu?

cicoh tea said...

erm.x reti r bnde ni...
duit dpt kt sape?




terang byk lg bley x?




sekut tawar bertanye

wardah safwah said...

to cik hala...

-meh datang sini...aku tere dr A to Z..hehe

to sekut tawar ciecoh tea..

--duit tu akan disalurkan kpd pemilik blogger dgn syarat jika akaun blogger tu mencecah rm50...

tp rm50 tu biasenye termasuk dgn iklan2 yg diboikot spt nestle...disney..n etc...

jd..utk membersihkan wang tu...tolak nilai wang yg diperoleh dr iklan yg diboikot spt yg diterangkan dlm blog AkuDarahAnakMalaysia...

erm...sekian..

adilahamzah said...

kalau produk israel mmg slalu bmasalah nak delete akaun..everlasting agknya..huhu

Al Quds Travel said...

Al Quds Travel Welcome You :-

"FIESTA ALQUDS TRAVEL FAIR"
Date : 10,11,12 December 2009
Time : 10.30 am - 10.00 pm
Venue : Ruang Legar KB Mall K.Bharu
Organizer : Al Quds Travel Sdn Bhd
Tel No : 609-747 9999

berus dan cat said...

owh...

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]nero serial number, [url=http://firgonbares.net/]Edition Mac Retail[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] windows xp 64 bit discount software house legit
discount software microsoft [url=http://firgonbares.net/]selling software over the[/url] discount software for non
[url=http://firgonbares.net/]macromedia flash 7 software[/url] buy bulk email software
[url=http://firgonbares.net/]cheapest adobe software[/url] kaspersky activation key
adobe photoshop cs4 book for mac [url=http://firgonbares.net/]nero 9 stops working in vista[/b]