Thursday, July 23, 2009

sUmMeR!!

assalamualaikum w.b.t

SUDAH lame tidak meng'update' blog ni...
rase belum punya waktu yg sesuai...

USAI kendali satu program kecil di bawah ESE aka extravagant summer edition iaitu jaulah ke Fayoum bersempena cuti musim panas ni...aku mengikuti pengembaraan akhowat mansurah ke Matruh & Siwa....terbukti kebesaran Allah yg tertulis dalam ummul kitab al-quran....
bergetar jiwa melihat dengan mata kepala sendiri akan kebesaran Allah menciptakan makhluknya di muka bumi ni...ungkapan Subhanallah seringkali terucap di bibir2 peserta jaulah ke Matruh Siwa....

AKU paling tertarik ketika syeikh yg juga merupakan imam masjid Siwa ade menerangkan kpd kami....dalam bhs arab fushah(arab standard)....

"dalam perjalanan ke Siwa..jika kalian tak tido....kalian ade perhatikan satu jarak di mana tiada penduduk....tanah yg kering kontang...tiada pokok......ttp tdk lama slps itu kalian tiba di Siwa....dan nampak banyak pokok terutama pokok kurma...tanah yg subur, berpenduduk...dan semua ini ada termaktub dalam surah Yaasin ayat 33-34...."

SAYA minta sahabat sekalian ambil masa dalam 2 minit utk buka kitab Allah dan bacalah ayat tersebut....-sungguh rugi bagi sesiapa yg tidak memahami.....

UNTUK semua peserta jaulah ke fayoum....saye mintak maaf bebanyak atas segala kekurangan yg dihadapi....baru tahun satu...sudah ditaklifkan utk kendali jaulah ini...tentu sahaja byk kekurgan & kelemahan.....syukran terutama kpd ajk2 jaulah....kak syamilah...kak manal...yati...fateha...husni...syazuwani & aisyah...moga kita semua terus thabat utk berjuang dijalanNya...-trimas juga utk mushrif2 jaulah ke fayoum ni (*-*)

DAN mungkin sy blh mengambil peluang ini utk memaklumkan sekali lagi bahawa baki bayaran utk jaulah ke fayoum 35+28le tlh disumbangkan kpd ESE.hari tu dah annouce dlm coaster kalau ade sesiapa yg nak tuntut baki blh jumpa saye atau bendahari jaulah...kalau x tuntut dikira derma utk ESE...dan sampai skrg tiada siapa pon yg tuntut duit baki...syukran kathir kpd semua peserta...mudahan amal kebajikan kalian semua diterima Allah dan dibalas pula dgn kebaikan....ameen...saya mintak maaf dan halalkan jika ade yg terkurang yer...(x berani bermain dgn harta orang lain).

SUDAH malas utk terus mencoret...jom layan gambar2 ni... nampak mcm mushrif2 kat ats tu tgh posing (nak snap bukit je taw sbenanye)
bahru agiba
bahru abyad(sbb warna putih)
kubu alexandria di kota lama siwa

bahru agiba(snap dari atas)