Sunday, June 28, 2009

serching m0_od..


assalamualaikum w.b.t...

searching mood....kalau fateha(housemate) baca mesti dia senyum sorang2.... sbb pada masa saya update blog yg dah berhabuk ni....status ym fateha adalah "searching mood"

then..saye ym dia ...."cuba check mood awak kat bawah katil....sebab tadi nampak mcm ade kat bawah katil...satu mata merah...satu mata biru...."

lepastu..saye kene marah la....hehe...marah seorg housemate...nak marah tapi mcm tak marah .. (^_^)

sebenarnye saya sendiri tidak tau di mana mood saya .....esok ada oral histology....kenapa la malas sangat nak revise smule....aduyai..... melihat keseronokan fatin, iman dan sahabat2 program menchester yg lain rase mcm nak balik jugak...dah tak ingat esok ade oral....adush...

dalam kaedaan mcm ni...ape yg saye suka buat adalah blog walking....dalam erti kate lain...melawat sahabat2 blogger....amik tahu perkembangan mereka...dan saye tahu blog walking ini akan dipergiatkan lepas exam nnt... =)

bila pikir semula...lepas exam....banyak benda kita boleh buat....
maklumlah...banyak masa kan.... tapi...ingat tak kita kepada dua nikmat yang sering kita abaikan...dan sering kita merintih bila tersedar...

Sabda Rasulullah: "Dua nikmat yang ramai orang yang tertipu di dalamnya iaitu kesihatan dan kelapangan waktu." Riwayat Bukhari.

Sihat dan kelapangan waktu adalah nikmat yang besar. Bila tidak sihat iaitu sakit, barulah manusia akan terasa betapa besarnya nilai sihat. Apabila manusia tidak sedar nikmat sihat, maka banyak orang tidak mengingat Allah,tidak takut pada Allah bila mereka sihat. Dan sebaliknya mereka melakukan maksiat kerana mereka sihat. Inilah yang dikatakan orang yang telah kufur nikmat iaitu orang yang telah mempergunakan nikmat Allah untuk kembali menentang Allah.

jadi...sebenarnya kita tak punya banyak masa.... "kewajipan melebihi masa yang ada"
peringatan ringkas ini juga buat diri sendiri....sama2 kita mengatur agenda sebaiknya selepas exam nnt supaya masa yg berlalu tidak sia2....

PCM ade menganjurkan banyak program lepas exam nant...semua program tu best dan sgt2 bermanfaat utk kite...lepas exam nak enjoy boleh je...tapi kita enjoy cara baik ..ade game...ade jaulah...ade juga pengisian...seimbang(semua unsur digabung di bawah satu nama : karnival keluarga)..bagus3...apalagi...jom!!(promote ke??haha...ntahla....)
Sabda Rasulullah: "Pergunakan lima perkara sebelum datang lima perkara yang lain, iaitu masa mudamu sebelum masa tuamu, masa sihatmu sebelum sakitmu, masa kayamu sebelum masa miskinmu, masa luangmu sebelum masa sibuk dan masa hidupmu sebelum matimu." (Ditakhrij Al Hakim)

p/s: harap esok doktor tanye soalan yang kita tau =)
:Ya Allah.. permudahkanlah kami dalam oral histo....ameen... (ameenkan ramai2)

4 comments:

Anonymous said...

mood2??hermm..kak wana??akak nye lak mane p??dalam selimut ke??hehe..miss u alot..korg da pindah ke??nti mesti kt jarang ketemu kan??from me mydear164

fizazmi said...

aja aja fighting!
semangat utk terus hidup
~search ur mood in ur spirit!
there u are
all da best dear wana..:)

wardah safwah said...

to mydear164

mane ade dlm slimut...panas... =)

kitaorg pindah mlm sok kot..
huhu...ade org rindu ek??

...ditaklifkan timb creator 2blog utk bdk konven thn1...nampaknye dah 3 blog kne arrange...

--serahkan sume kat wani_dealova...hehe--



to fiza azmi :
thanx alot babe...
moga kita terus berjaya...
mudahan result kita dijauhkan drpd menjadi fitnah dalam agamaNya..
ameen...

dealova said...

cis.
hahahhahhaa...
AGAK R..
gile melampau saya ni.
time wktu2 nk exam, skali 3 blog saya bertggjwb.
dh abih exam, tmbh lagi satu, 4 oh.
aduhh
hahahaha
mmg gile.tomak ninah la plak rasa.
so, dgn baik hatinye, saya serahkn la tugas ni kt k.wana pulak.
ok cik wardah safwah??
hihi
yes3