Sunday, June 28, 2009

serching m0_od..


assalamualaikum w.b.t...

searching mood....kalau fateha(housemate) baca mesti dia senyum sorang2.... sbb pada masa saya update blog yg dah berhabuk ni....status ym fateha adalah "searching mood"

then..saye ym dia ...."cuba check mood awak kat bawah katil....sebab tadi nampak mcm ade kat bawah katil...satu mata merah...satu mata biru...."

lepastu..saye kene marah la....hehe...marah seorg housemate...nak marah tapi mcm tak marah .. (^_^)

sebenarnye saya sendiri tidak tau di mana mood saya .....esok ada oral histology....kenapa la malas sangat nak revise smule....aduyai..... melihat keseronokan fatin, iman dan sahabat2 program menchester yg lain rase mcm nak balik jugak...dah tak ingat esok ade oral....adush...

dalam kaedaan mcm ni...ape yg saye suka buat adalah blog walking....dalam erti kate lain...melawat sahabat2 blogger....amik tahu perkembangan mereka...dan saye tahu blog walking ini akan dipergiatkan lepas exam nnt... =)

bila pikir semula...lepas exam....banyak benda kita boleh buat....
maklumlah...banyak masa kan.... tapi...ingat tak kita kepada dua nikmat yang sering kita abaikan...dan sering kita merintih bila tersedar...

Sabda Rasulullah: "Dua nikmat yang ramai orang yang tertipu di dalamnya iaitu kesihatan dan kelapangan waktu." Riwayat Bukhari.

Sihat dan kelapangan waktu adalah nikmat yang besar. Bila tidak sihat iaitu sakit, barulah manusia akan terasa betapa besarnya nilai sihat. Apabila manusia tidak sedar nikmat sihat, maka banyak orang tidak mengingat Allah,tidak takut pada Allah bila mereka sihat. Dan sebaliknya mereka melakukan maksiat kerana mereka sihat. Inilah yang dikatakan orang yang telah kufur nikmat iaitu orang yang telah mempergunakan nikmat Allah untuk kembali menentang Allah.

jadi...sebenarnya kita tak punya banyak masa.... "kewajipan melebihi masa yang ada"
peringatan ringkas ini juga buat diri sendiri....sama2 kita mengatur agenda sebaiknya selepas exam nnt supaya masa yg berlalu tidak sia2....

PCM ade menganjurkan banyak program lepas exam nant...semua program tu best dan sgt2 bermanfaat utk kite...lepas exam nak enjoy boleh je...tapi kita enjoy cara baik ..ade game...ade jaulah...ade juga pengisian...seimbang(semua unsur digabung di bawah satu nama : karnival keluarga)..bagus3...apalagi...jom!!(promote ke??haha...ntahla....)
Sabda Rasulullah: "Pergunakan lima perkara sebelum datang lima perkara yang lain, iaitu masa mudamu sebelum masa tuamu, masa sihatmu sebelum sakitmu, masa kayamu sebelum masa miskinmu, masa luangmu sebelum masa sibuk dan masa hidupmu sebelum matimu." (Ditakhrij Al Hakim)

p/s: harap esok doktor tanye soalan yang kita tau =)
:Ya Allah.. permudahkanlah kami dalam oral histo....ameen... (ameenkan ramai2)

Sunday, June 14, 2009

mari ambil iktibar & bertindak---SOA




Every time we turn on the TV we see the kuffar celebrating
Thinking that they have defeated Islam
They think they can destroy Islam but they can never destroy Islam
They try to scare us, rape us, kill us, even drop their nuclear bombs
But no matter what they do, they can never destroy Islam
Allah the Almighty has promised that Islam will be victorious and that is guaranteed
Bismillah ar-rahman ar-raheem, this song is for all those who believe in this Deen
And sure we have made a song to make you think
So turn up your speakers and put this song on repeat

This song is for all those sisters who wear hijab
Even though the people make fun of them
This song is for all those brothers who stand strong
Even if it means that they are left alone
This song is for all those who don’t compromise Islam
Because they know Islam is the truth
No matter what happens we will never give up
Brothers and sisters, the revival of Islam is up to us

If there was a war which side would you be on
The army of Allah or the army of Shaitaan?
They can’t stop Islam, they drop bomb after bomb
Watching our people bleed trying to scare us out of this Deen

When the smokes clears, we will still be on the scene
We Muslims, we’ll never give up, ameen, ameen!
If you follow Islam then they can’t stop it
Wallahi, victory is promised!

They can’t stop Islam
They try to break us up but they can’t break this bond
They can’t stop Islam
They try to take us down but our Deen is too strong
They can’t stop Islam
Victory is promised from Allah
They can’t stop Islam
We’ll keep coming back singing this song

Trying to fool the people what Islam is really about
Leaving their own people confused and in doubt
Twisting the corrupted media so they control the public opinion
While the western groups put their troops on what was once the Muslim dominion

They pass laws to put Muslims behind bars
Without evidence (without what?) without cause
They stand united to make sure Muslims are divided
We are Muslims, we won’t hide it or deny it

They can’t stop Islam
They try to break us up but they can’t break this bond
They can’t stop Islam
They try to take us down but our Deen is too strong
They can’t stop Islam
Victory is promised from Allah
They can’t stop Islam
We’ll keep coming back singing this song

When we hear the falsehood we fight it with the truth
Islam did not spread by democracy, its spread by the youth
Those who can’t accept the truth, yeah, they hate it
They can’t stop Islam (why?) ‘coz Islam is contagious
Those sisters who are strong will never take off their hijab
‘coz they don’t wear it for the people, they wear it for Allah
We won’t die for these kaafirs, won’t fight for their cause
All freedoms are false, we fight and die only for Allah

They can’t stop Islam
They try to break us up but they can’t break this bond
They can’t stop Islam
They try to take us down but our Deen is too strong
They can’t stop Islam
Victory is promised from Allah
They can’t stop Islam
We’ll keep coming back singing this song

A billion Muslims are a billion weak
When we sell Islam cheap and carry it incomplete
Can’t stand the sight of watching my brothers bleed
This is what happens when we let the kaafirs lead

The bloodshed of an innocent Muslim
Means more to Allah than the Kaa’bah
And Insha’Allah if we follow the straight path they can’t stop us
Let us rise up for the revival of Islam
Like we rise up for fajr at dawn

They’re going to keep dropping bombs
They’re going to keep on the attack
Until we Muslims unite and bring Islam back

Bring Islam back!
Bring Islam back!
Bring Islam back!
Bring Islam back!

They can’t stop Islam
They try to break us up but they can’t break this bond
They can’t stop Islam
They try to take us down but our Deen is too strong
They can’t stop Islam
Victory is promised from Allah
They can’t stop Islam
We’ll keep coming back singing this song

Salahudin sacrificed everything to bring back this Deen
At one time his own sister was captured by the king
Even though he could have, he didn’t do anything
He could have invaded but no, he waited

With one command, with one order
He could send the Muslim army to cross the border
Bring back his sister to have the king slaughtered
But Salahudin had a plan and that plan could not be altered

And that plan was to unite the Muslim lands
And to put Al-Quds back in Muslim hands

Takbir!
Allahu Akbar!
Takbir!
Allahu Akbar!
Takbir!
Allahu Akbar!

They can’t stop Islam
They try to break us up but they can’t break this bond
They can’t stop Islam
They try to take us down but our Deen is too strong
They can’t stop Islam
Victory is promised from Allah
They can’t stop Islam
We’ll keep coming back singing this song

Insha’Allah we will rise up like Salahuddin
Put Islam on the map like Khalid ibn Walid
Show the success of Islam like Haroon al Rasheed
And protect our Muslim Deen like Sultan Abdul Hamid

Log on and check where all of this is going on
www muslimstudio dot com
What you are hearing is just the beginning
Do you want to learn about the legends of Islam
Visit www dot muslimstudio dot com

The intellectual revolution has begun
And this song is done
Ain’t no copyrights in Islam
So you better pass this thing on

Saturday, June 13, 2009

ayuh teman!


Ganjaran besar diberikan kepada Muslim yang menyeru kebaikan, cegah kemungkaran

FUTUR ataupun terhenti menjalankan aktiviti dakwah, menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran, sudah sering kali kita dengar serta lihat dengan mata dan telinga kita sendiri. Begitulah keadaan pendakwah masa kini, ia bukan fantasi tetapi realiti yang sedang dan akan terus terjadi. Memang benar, keinginan, semangat dan kekuatan diakui kadang-kala turun dan meningkat. Begitu juga dengan iman, seperti dikatakan Imam Bukhari dalam riwayat: "Iman adalah perkataan dan perbuatan, boleh bertambah dan boleh berkurang."

Imam Ahmad pernah ditanya makna bertambah dan berkurangnya iman. Kemudian beliau menjawab dengan menukilkan ucapan dengan sanadnya sampai kepada 'Umair bin Hubaib. Katanya: "Iman bertambah dan berkurang."


Maka dia ditanya: "Bagaimana bertambah dan berkurangnya? Dia menjawab: Jika kita ingat Allah, memuji-Nya, bertasbih kepada-Nya, maka demikianlah bertambahnya. Dan jika kita lalai, melupakan-Nya, mensia-siakan-Nya maka itulah berkurangnya."

Memang benar iman boleh bertambah dan berkurang, tetapi untuk berhenti terus daripada melakukan dakwah adalah perkara mendukacitakan. Sesungguhnya manusia diciptakan untuk menjadi khalifah di bumi dan sebagai khalifah salah satu tugasnya ialah menyampaikan risalah tauhid, menyeru kepada kebaikan dan mencegah perkara mungkar.

Firman Allah bermaksud:

"Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah daripada yang mungkar; merekalah orang yang beruntung." (Surah al-Imran, ayat 104)

Kita akui bahawa aktiviti dakwah bukanlah sesuatu yang mudah. Pelbagai rintangan dan cabaran akan mendatang bagi memadamkan aktiviti dakwah daripada terus bersinar. Perkara ini pernah diutarakan Al-Imam Yusuf al-Qardhawi dalam artikel beliau bertajuk kewajipan generasi muda Islam hari ini.

Al-Qardhawi berkata:

"Tanggungjawab ini semakin bertambah berat atas ahli dakwah, engkau akan mendapati rintangan itu sehingga dalam rumahmu sendiri, mungkin engkau mendapati ayahmu, saudaramu, sahabatmu atau manusia yang lebih dekat darimu yang akan menghalangmu dan mengatakan kepadamu: Mengapa engkau berbuat demikian? Mahukah engkau dipenjara? Mahukah engkau ditangkap? Mahukah engkau diseksa? Mahukah engkau begini dan begitu?"

Namun, adakah kekangan ini yang menjadikan kita berduka cita? Tidakkah kita pernah terhibur dengan ganjaran besar yang pernah Allah tawarkan kepada mereka yang menyeru kebajikan dan mencegah kemungkaran?

Malah, Allah menggelar penyeru kebaikan dan pencegah kemungkaran ini sebagai sebaik-baik manusia. Firman Allah bermaksud:
"Kamu adalah umat terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang mungkar, dan beriman kepada Allah. Jika Ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka, di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka adalah orang fasik."

Seharusnya kita berulang-ulang memperingatkan diri bahawa jangan sesekali mengkhianati tugas sebagai khalifah di muka bumi ini. Pada masa sama, jangan sekali lagi membiarkan diri untuk tidak dipercayai oleh malaikat, seperti yang mereka pernah suarakan kepada Allah pada permulaan penciptaan manusia sebagai khalifah di muka bumi.


Firman Allah bermaksud:

"Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi. Mereka berkata: Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami sentiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan menyucikan Engkau? Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui." (Surah al-Baqarah, ayat 30)

Teruskanlah berpesan kepada kebaikan dan penuh dengan kesabaran. Jangan menjadi Muslim yang pentingkan diri, berasa nikmat iman dan Islam bersendiri. Islam melarang menjadi Muslim yang pentingkan diri sendiri.

Oleh Yussamir Yusof-- berita harian

Thursday, June 4, 2009

..::house keeping::..

salam...

just feeling want to do something different to this "house"....

--remove song
--remove egypt topblog
--remove iluvislam topblog...
--tukar background
--remove sOme gadget

okkies.....