Sunday, May 31, 2009

..::angau laskar pelangi::..




PADA SUATU PETANG.....

fateha : wana...tengokla crite ni....naikkan semangat study...bagus nih..
wana : alaaa...cd ni wat masalah....nanti2la....

akhirnye...setelah "bengang"(baca : tension) dengan paper biochem.... aku seolah2 lemah utk menghadapi paper2 seterusnye.... ade yg mengambil langkah utk melihat movie (bukan drama).termasuk aku.... laju je bukak youtube...---laskar pelangi---

akhirnya aku tamat pon crite tu... =)

antara benefit yang aku peroleh ialah....

-hidup ini sangat bermakna jika banyak memberi....jadilah orang yang selalu memberi...bukannya menerima...

-tuntutlah ilmu walau apa jua cabaran yang mendatang...

-untuk berjaya..tiada jalan lain melainkan dengan usaha..

-tidak kira anda berada di esde(baca : tempat blaja) mane2...yg ptg usaha utk belajar dan buat yg terbaik..

" Allah does not required us to be the best..but He want us to do our best & He will take care of the rest"

-banyak lagi daa..

aku jadi malu....bila melihat kesungguhan pelajar2 dalam film laskar pelangi itu sbb walau dengan serba kekurangan...mereka tetap bersekolah...aku juga kagum dengan ibu bapa mereka yang bertegas dan ingin menyekolahkan anak2 mereka.... mari sama2 kita bandingkan diri kita dan orang yang hidupnya susah (muhasabah).... wallahu'alam...
____________________________________________________________________

USAHA

untuk yang terbaru ini...adik Nik Nur Madihah yang merupakan pelajar terbaik SPM 2008.. beliau yang merupakan anak sulung seorang nelayan telah membuktikan bahawa orang yang hidup dalam seba kekurangan juga mampu lakukan yang terbaik...

benarlah kata2 motivator yang pernah memberi talk ketika aku form 2 di SMKA TAHAP... (dr.Raja kalau x silap)--

"kejayaan dimiliki oleh insan biasa yang berusaha secara luar biasa"

Untuk pengetahuan semua..adik Madiha ini pernah manyalin sebuah kamus daripada kawannya kerana dia tidak mampu membeli kamus (sumber:akhbar berita harian)...Ya Allah.. Subhanaallah... kagum betul aku dengan adik ni....tinggi sungguh semangat menuntut ilmu dia... sedangkan aku(kalian juga mungkin)...kamus kat rumah tu xde orang nak buka...aduyai... gambar: madiha bersama ibubapanya

entri ringkas kali ini sekadar ingin memuhasabah diri dan menaikkan semangat sahaja... aku jadi angau dengan cerita laskar pelangi....

saranan: tengokle citer ni kalo belum tgk lagi...tgk waktu petang la... =)

msg in inbox:
"andai kita menghitung semula usaha kita, mungkin x mampu kita tersenyum, namun bila kita mengenangkan rahmat dan kasih sayang Allah kpd hambaNya, senyumlah..yakinlah..teruskan berdoa..lakukan yang terbaik...maan najah fil imtihan fid dunia wal akhirah"
-kak ibah(kmPh)-8/11/2007

Friday, May 29, 2009

..::di palang ini::..

hayati setiap rangkap lagu ini...
hapuskan *guantanamo malaysia*--wujudkah??



Ya Allah...permudahkanlah oral bichemistry hari esok....ameen..

Sunday, May 24, 2009

..::pergi lagi seorang...::..

assalamualikum w.b.t...

atas permintaan zizan bakri...disini di post sdikit memori tutorial 4 bersama Fido...
(tiada unsur2 keterpaksaan ,hehe... =P)



tempat: pizza party, mansurah
sasaran : semua ahli tutorial 4, kursus persediaan bhs arab, UKM



kenangan di UKM

ape2 aje korang nih... =P

satu perkara yg saye respect Fido ni...die berani buat keputusan...walaupun die tahu itu adalah suatu risiko yang besar...
dan padanya pengalaman sepanjang di bumi Mansurah ini tidak akan disia2kan..chaiyok!!

hari sukan kat UKM

ainil wa aiman


wish from tutorial 4....

--this wish also belong to ainil hawa
--wherever you are...remember that u are still apart from us..--
--kecapilah kejayaan tidak kira dimana anda barada--
--smg berjaya menjadi doktor(to ainil) dan doktor veterinar(to fido) ..doakan jua kejayaan kami di sini
--we are muslim and doctor to be...not we are doctor and muslim to be....
--perkembgn semasa : if i'm not mistaken(betulkan lau salah ye).....ainil akan menyambung pelajaran di sebuah university di cyberjaya walhal Fido pula akan buat foundation di UNIKL


p/s: tiada kata2 sangat ..hanye diungkapkan dengan gambar shj =)
p/s 2 : internet yang slow... x dapat upload byk gambar...
p/s 3 : study biochem...good luck!!--

Hanya Takdir (Destiny)

assalamualikum....





sama-sama kita hayati lirik lagu ini...
dan fikir...
apakah yang telah kita lakukan selama ini?
adakah kerana kita tidak menghadapi ape yang mereka alami maka
kita boleh berdiam diri??

janganlah apabila hak Allah dicabar kita diam DIAM tetapi apabila hak kita sendiri tercabar barulah kita MARAH....(quote dari status YM sahabat)

jika kita tidak mampu untuk ke sana sekalipun...
sama2 kita doakan mereka...
dan...
jangan sampai negara kita juga ...
ditindas zionis yang kejam dan zalim...
apalagi pemerintah yang sekularisma....

---di post pg yang hening bertemankan kicauan burung, adakah burung2 di palestin juga berkicauan dek takut dengan bom2 zi0nis??---

wallahu'alam...

Thursday, May 21, 2009

mari sama2 aminkan =)


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani....

Ya Allah, dengan kesabaran & kemuliaanMu, kami berkumpul di sini dengan niat ikhlas kpdMu, memohon keberkatan dan rahmat dariMu, ...

Sesungguhnya menjelang hari kelahiran sahabat2ku ini, beerti usia semakin meningkat, Jadikanlah kelanjutan usia ini suatu rahmat kepadanya utk terus beribadah kepadaMu, jauh sekali dari terus menderhaka kepadaMu.

Hari2 yang berlalu, jadikan renungan dan pengajaran buat kami.Yang baik dan manis menjadi ingatan. Yang pahit menjadi pengajaran. itulah sebaik2 muhasabah sebagai panduan menghadapi hari yang mendatang.Mudah2han, kehidupan pada hari inidan masa akan datang akan lebih cemerlang daripada masa yang silam.

Ya Allah,berkatilah sisa umur kami.Jadikan umur yang tersisa ini membawa kemaslahatan bagi orang tua kami keluarga kami, dan sekalian umat Islam. Ya Allah, ampunilah segala kelalaian kami.Ya Allah, jadikanlah hari ini keampunan bagi segala dosa kami.Hari yang Engkau gantikan segala kegelapan kepada nur cahaya di hati kami.

ameen.... "quote dari SENJATA MU'MIN oleh Ust HJ Muhidir Hj Tamjis"

p/s: sape2 nak buku ni cuba tye wani_dealova.bagus..tapi xsure ade stok lagi atau tak.. =P

: cek fatin : 29 mei
: cek fateha : 18 mei

*ucapan khas dari adek bongsu dalam kabert0.... =)
*bolognese pun jadi ler... (^_^)

Sunday, May 17, 2009

..;;sabarlah sayang;;..


assalamualikum w.b.t...

si A : sabarlah...semua ni ujian dr Allah..
si B : ye...doakan semuanye baik2 aje(sight mode)

hakikatnye bukan senang utk memiliki sifat sabar dikala ujian sdg melanda.... sbg org yg melihat spt si A...mungkin kita tidak merasai ape yg dihadapi oleh si B.bak kata pepatah.."berat mata memandang, berat lagi bahu memikul".. sabar bukanlah satu sifat yang mudah dimiliki. Ianya berkait rapat dengan keimanan..

"wahai orang yg beriman, hendaklah kamu bersabar dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap sedia & bertawakkallah kpd Allah, spy kamu berjaya"al-imran : 200

--ayat ini sgt berkait rapat dengan kejayaan.

sabar menurut kamus dewan=menahan penderitaan, x lekas marah/putus asa, tdk mudah terburu2 dan tenang.

sabar itu harus dlm meliputi 4 tindakan:

1)sabar & tekun dlm beribadah kpd Allah
2)menahan diri dari melakukan maksiat
3)memelihara drpd dipukau godaan dunia
4)tenang

antara tujuan disuruh bersabar:
1-dapat mengerjakan ibadat dgn tenteram
2-mencapai kejayaan didunia & akhirat
"sesungguhnya org yang bersabar itu dicukupkan ganjaran pahala mereka tanpa batas" (az-zumar:10)

untuk mewujudkan kesabaran,kita hendaklah menyedari bahawa kadar & waktu berlakunya kesusahan adalah di bawah takdir Allah s.w.t.antara yang lainnya adalah melatih diri dgn berpuasa dimana sifat sabat dapat dipupuk dalam menghadapi perjuangan hidup.

untuk memelihara dan mengekalkan kesabaran, kita perlu ingat bahawa kesabaran akan dibalas dgn ganjaran kebaikan& pahala oleh Allah ta'ala.demikianlah kesabaran yang merupakan ubat yang paling pahit tetapi yang paling mujarab.

hayatilah jua sifat sabar Nabi Ayyub yang diuji dengan pelbagai ujian tetapi dgn sifat sabarnye, maka berhasillah sebuah kejayaan-surah an-anbiyaa : 83&84

kenapa aku ingin sekali post berkenaan dgn sabar??kerana ini juga peringatan buat yang menaip di keyboard...di fatroh imtihan..pelbagai ujian yang ditempuhi... dan bermacam2 kerenah yg diperhati..tetapi moga ape yg terlintas di hati , ini semua adalah tarbiah dari Ilahi...

mesej dari sahabat seperjuangn di malaysia...(kredit to k.anie :D )

"musibah yang meninpa terangkim dalam 3 perkara :
1)merupakan tarbiah untuk meneguhkan kesabaran dan keimanankpd Allah
2)sebagai bala dan peringatan agar manusia kembali kpd Allah & muhasabah di mana silap mereka
3)satu kafarah dosa terhadap kesalahan yg dilakukan...


sumber:Dr Nik Rahim Nik Wajis, Pnlg Prof kuliah undg2 UIAM &
www.scribd.com-rahsia&nikmatdisebalikertisabar

uji minda [sila2 la jawab kpd sesiapa yg ade buah fikiran]=

seorang bapa melarang anaknye drpd memakan makanan kegemaran anaknya yang mahal sebaliknye menyuruh anaknye memakan makanan yang biasa dan murah. Apakah pandangan anda tentang sang bapa?

Monday, May 11, 2009

>>memberi "makan" hati yang kelaparan


salam...

lagi dua hari akan menduduki paper anatomy ttp masih sempat melatan internet...
mungkin kerana perasaan ingin berkongsi itu sangat kuat ....~sharing is caring~

nak kongsi ape ye?? emm..nak kongsi satu laman ilmu yang sangat bermanfaat...sangat menyentuh hati saya...pengisian yang berhikmah...laman seorang ustazah yg kini berada di UK--not Ulu Klang yer~

blog beliau lebih mengupas pengalaman diri dan dikaitkan dgn dalil2 yang sangat berguna untuk kita...di kala fatroh imtihan ini pun hati ini meronta2 kelaparan kerana tidak diberi "makan".. asyik menatap buku department yang tebal... buku itu pun sudah muak melihat tuannye yg selalu dengan muka mengantuk =)

ustazah Noraslina Jusin (klik sini utk laman beliau) iaitu zaujah kpd ustaz zaharuddin yang terkenal di alam internet dgn websitenya www.zaharuddin.net ...moga kita manfaat bersama..

akhir kalam khas buat sahabat andai yg sdg menduduki imtihan....

"Even you feel so tired to seek the knowledge, keep in your mind that this might be one of the greatest deeds that going to be count in the day of judgement. Just imagine Allah is watching you right know and He knows how tired you are, but because of His deen, you keep on moving"

teruskan semangat!!

Tuesday, May 5, 2009

tercalarkah maruah malizi??!


assalamualikum w.b.t...

pertama kali aku menjejakkan kaki ke Maktabah Mubarak....alhamdulillah...tpt yg cantik & tenang..library yg berdekatan dgn sg.Nil..aku memilih utk duduk di sebelah sekumpulan pelajar yang memakai niqab (hanya nampak mata sahaja)...Ditemani fatin dan yati yang duduk tidak jauh dari aku....iman...kauthar dan fateha hilang ntah kemana...mengambil angin luar mungkin....

Habis menyiapkan 2 soalan pass year...aku disapa oleh egyption yang duduk disebelahku...
"daa zamiluki?" (itu kawan kamu)....aku jwb"aiwah..zamili" (ia..kawanku)..aku merenung ke arah kawan aku yg ditunjuk oleh egyption td....mmg depa kwn aku...aku knl depa...tapi kondisi mereka tdk menyenangkan "arab2" di situ... mana taknye....sorang laki...sorang pompuan...duk rapat2... rapat sangat...kemudian....egyption td yang bernama syaima' bertanya lagi... "Hua ahuha wala sdq?" (laki itu abgnye atau kwnnye?)...spontan je aku jwb "sdq".... kemudian...dia tye aku...."knp kamu x tegur mereka?nahnu muslimah.." aku terkedu....

“Barang siapa antara kamu melihat kemungkaran hendaklah dia cegah dengan tangannya. Jika tidak berdaya hendaklah dicegah dengan lisannya dan jika tidak berdaya hendaklah dicegah dengan hatinya dan mencegah dengan hati adalah tanda selemah-lemah iman.” Riwayat Imam Muslim

apakah aku sudah biasa melihat fenomena spt ini?sehingga tdk terkesan dlm hati ini perkara2 blh membw kpd kemurkaanNya?Ya Allah...berdosanya aku.... melihat saudaraku sendiri.....smmgnye aku patut tegah mereka...sudah menjd tanggjwb aku..aku akan disoal kelak di akhirat jika aku tdk menegah mereka...apakah mereka igt ni malaysia ke??negara sekularisma...(sbnrnya x kire kat mana kita berada tp kita mst mengikut syariat yg tlh ditetapkan oleh Allah)...tp sini adalah mesir...bumi barakah...bumi anbiya'....apalah sgt msia jika hendak dibandingkan dgn mesir ini. ...

pada aku...kalau hendak buat study group buatlah...islam tidak melarang kita utk menuntut ilmu...dalam satu kelas pon ade lelaki dan perempuan...tp pepandaila jg batas...ini bukan main rapat lagi...egyption kat sebelah ni pula menggesa aku seolah2 menyuruh aku menegur mereka dgn segera... semua org arab yg ade kat meja aku pandg kat arah "couple" tu...mcm mengutuk kot...aku yg rase malu....persoalannye knp aku yg malu?knp bukan mereka??!!! tapi.....

"ana mush qawiy...mumkin nti tigi ma'aya?"aku menyuarakan kpd syaima'...okeyh...cukupla stakat ni....peristiwa yg berlaku selepas itu sgt2 bermakna bagi aku...satu perasaan mcm zuuk menyelinap dlm jiwa apabila syaima memegang tangan aku slps aku ditemani syaima' memberi "sepatah dua kata" kpd depa yg duk terkepit tu(sbnrnye syaima nak menegur mereka tp die xtahu ckp melayu..haha)...emosi aku sedikit trganggu utk meneruskan pembelajaranku di maktabah tu...ntahla...aku rasa maruah sbg seorg malizi tlh tercalar...bukan aku sj...fatin dgn yati turut rasa malu krn org arab di meja kami seolah2 sedang mengutuk2"malizi"....kerana nila setitik..rosak susu sebelanga...

"kamu adalah sebaik-baik ummat yang dilahirkan untuk (kemaslahatan) manusia,kamu menyuruh kpd yg ma'ruf dan mencegah dari yang munkar serta kamu beriman kepada Allah"(surah al-imran:110)

sebelum syaima' dah kwn2nya meminta izin utk pulang dulu...die pesan kat aku dan yang lain..."du'ai ila zamiluki"(doakan utk kwn kamu itu).sekali lg aku terkedu...aku yg sebangsa dgn dak couple tu pon tak terlintas langsung utk berdoa inikan pula syaima'..ya..islam tidak mengenal bangsa...usia...warna kulit...rupa dll....aku harus berterima kasih kpd syaima'...tanpa die..aku langsg tiada kekuatan utk berbuat ape2... imanku adalah yg selemah2 iman....kalaula "couple" td baca ape yg aku tulis ni...moga tersentuh hati korg berdua dgn usaha syaima'...kalo nak ikut usaha aku...apalah sangat ...usaha syaima adalah usaha yang bersungguh2 sbg seorg muslim untuk saudara seislamnya..saling igt memperingati..kalo ikutkan buat ape die nak nasihatkan org lain...jaga diri sendiri sudey...tapi..itulah perintah Allah buat saudara semukmin....syakir awi giddan syaima'... dan semua ini dtgnye dr Allah Yg Maha Pengampun...

p/s:aku juga manusia biasa yg x terlepas dari melakukan dosa...

: peristiwa ini berlaku pada 5/5 selepas asar(mane tau "couple" tu bace ni)

Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya,sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri