Wednesday, April 29, 2009

just a little note

salam alaik..
after solatul asr..
quit sleepy..
just finish biochem practkl ...
and tomorrow---practkl for histology

we have been adviced to read from behind..meaning that i need to start from 'the respiratory system'...let me share u all something...----prevent me from sleep =)
--x elok tido lpas asar--

~lung~
identification:
1)white intrapulmonary bronchus
2)bronchiles
3)alveolar duct
4)alveoli


trachea :
identification-
1)pseudo stratified columnar ciliated epithelium wif goblet cell
2)hyaline cartilage ring

--can't upload de picture since "tenet" was very2 slow... :(

Sunday, April 19, 2009

tanpa DUIT aku x boleh berjaya!!

assalamualikum w.b.t

"siapa yg presentation die paling baik, kumpulan die akan dapat hadiah"kata ustazah Sa'adiah(rindu kat ustazah =P), ustazah yg mengajar Pendidikan Syariah kelas 5 Neptune(kelas aku ni)...... aku masih igt lagi wajah khadijah, zakiah & Aisyah(insan terpilih utk present dgn aku).....ye..aku tahu masing2 berharap agar dapat melakukan yg terbaik utk present nanti.....

"lusa dah kene present.....kalo nak menyampaikan ayat dlm buku je...xde istimewanye presentatn ni....baik baca sendri....mahjung paper dah siap...tinggal nak buat ayat je....aku ni bukanlah jenis yg petah berbicara.....tapi bila tgk sahabat2 se'group' aku berusaha bukan main lagi....aku jadi cuak...sbb takut menghampakan mereka yg mengharapkan terbaik...huhu...

pada hari presentation : (aku x igt tajuk presentation tu....ape yg aku igt adalah....)
bile turn aku present kat depan....aku mintak whiteboard marker drpd ustazah....pastuh aku tulis perkataan DUIT kat whiteboard dgn besar....(penuh satu whiteboard tuh)....pastuh aku tanye satu kelas....
"siapa ade bantahan kalau saya ckp jika kita nak berjaya kita perlukan DUIT"....senyap sepi kelas (krik krik...bunyi cengkerik..hehe)...aku x sangka plan last minute aku adalah macam tu sbb aku ni terkenal dgn sikap pendiam(betulker...) tapi happening kot...(ikut tempat la..)

tetiba ade yg respon....tapi seriusly aku dah x igt sape....katenye tanpe duit pon kte blh berjaya....pas2 ade yg merespon lagi....lagi..dan lagi...membantah ayat penyataku......aku puas sbb inilah yg aku mahu.....kemudian....aku amik marker td dan tulis:

Doa + Usaha + Iltizam + Tawakkal =skor 12A1

maka ramai yg mengeluarkan nada 0o0o0o0o0o0o0o daripada bibir masing2.... aku igt mnemonic ini adalah yg pertama ttp selepas tamat skolah , mnemonic DUIT ini dah famous.....
dan krn mnemonic inilah group aku dapat ranking ke2..(sbb yg pertama ustazah bg kat pljr lelaki yg kne present sorang2)...at last....semua group dapat hadiah...hehe....

cerita kat atas ni saje2 nak mengimbau kenangan lame kat skolah dulu....tapi ape yg nak ditekankan...DUIT lah....sememangnye tanpa 'duit' kite x blh berjaya.....

Firman Allah s.w.t : "Berdoalah kepadaKu, nescaya akan Ku perkenankan bagimu.Sesungguhnya orang2 yg menyombongkan diri dari menyembah-Ku, akan masuk ke neraka Jahannam dalam kaedaan hina dina" [Ghafir 40:60]

Doa sahaja tanpa usaha bukanlah penentu kejayaan....sbg seorg muslim kita mestilah berusaha ke arah kejayaan....dan bersungguh2.....kemudian, yang terakhir adalah meletakkan sepenuh harapan kpd Allah s.w.t. yang menentukan segalanye...

Firman Allah s.w.t : "Cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah sebaik2 pelindung" [al-imram 3:173]

antara wak2 dan tempat2 yg mustajab berdoa adalah
-satu pertiga akhir malam
-selepas solat fardhu
-hari arafah
-antara azan dan iqamat
-ketika hujan
-ketika sujud di dlm sembahyang
-satu wak2 pd hari jumaat
-dan byk lg....

kini musim peperiksaan....kpd sahabat2 di msia yg sedang menduduki peperiksaan.... maan najah fil imtihan diucapkan..kpd sahabat2 seperjuangn di ardhul kinanah ini...."never lost ur hope till the end of ur life"--dr.Essam

(forward ym):
Ya Allah, beriknlah kami ksmptn waktu untk memohon dariMu..anugerahknlah kjyaan dlm peperiksaan final kami ini..anugerahknlah kjyaan kpd smua rakan2 kami..jgn ada antara kami yg sedihnya sndirian..andai telah tulis d luhmahfuz akan kegagalan kami maka ubhlah mnjd kjyaan..Engkau yg Maha Agung, mudah2 an kptsn fasa ini lbh cemerlang dr sebelumnya..Kjyaan mengiringi kami..berkatilah ilmuMu kpd kami agar dpt d manfaatkn ke jln Mu yg di redhai..aminn..sbr2 kn doa ini, mgkn ada di antara kta yg doanya d makbulkan Allah..Insyaallah

Tuesday, April 14, 2009

sanah helwa ya ummi

jam 6pm di mesir=12am di msia....cepat2 cari hp....ops...tertinggal kat umah kak hanis..(mushrifah SC)...cepat2 patah balik naik ke rumahnye yang tinggi menggunung =)
--dah dapat hp...wish mak....
and guess what....i am the first one wishing her...(huhu...dapat kalahkan abg2ku dan adik2ku)
walaupun jauh di mata....tp dekat di hati....
(abiyon...abiyan...Pa...sina....=x tercabar ke??hehe)

rindu....xmao komen panjang...nanti rase nak nangis....omsick
simple msg to u mom...may Allah bless u always......
wanna back home....