Sunday, March 15, 2009

netball & usrah?


assalamualikum...
entri kali ini mgkin agak beremosi...
sy cuma nak sampaikan...
dlm sesebuah group...perlunya kepercayaan sesama ahli...

sebegitu juga dalam team netball...
knp ye sy kaitkan dgn netball...
maybe sbb suke...
darah sukan yg mengalir dalam adek bradik perempuanku adalah netball..
manakala adek bradek lelakiku adalah tennis...
mcm dah jadi adat pula....
tapi kami yg perempuan enjoy juga main tenis...
tp adek bradek laelaki takkan nak main netball kan...
=)


balik semula kpd ape yg saya katakan tadi...perlunya kepercayaan antara satu sama lain...
anak buah perlu patuh kpd arahan ketua....dan ketua perlu percaya kpd anak buah... saya sangat benci berada dalam team yg ketuanya hanya ikut kepala sendiri.... dan anak buah pula hangat2 tahi ayam...

ketika berlatih main netball...pelbagai strategi dirancang...ye..sangat bagus...tp tersalah langkah bukanlah silap pemain...
cuba bayangkan ketika bermain tidak seperti yg dirancg.,...yea...i mean..keep going.... teruskan berlatih... xperlu salahkan ahli....tension barangkali berada dlm group yg mana ketua tdk percaya sama kita....kasihan....main utk enjoy...bukan nye nak wakil malaysia ke ape ke... aduyai... wanna release de stress but got more stress.....
ingatlah adab bermain...kita bermain dgn manusia...bukannye robot.... kalau rasa diri tu hebat....main sorang2...

kenapa saya suarakan semua ni??
sbb semua ni pernah berlaku......kholas....next...

sbgmana berusrah...kita punya rukun usrah...ta'aruf(Di sini kite dapat berkenal-kenalan dengan lebih ramai kawan bukan sekadar nak sembang kosong ttp bersembang ttg keagungan ISLAM itu sendiri. ) ...takaful..tafahum....(.Dah kenal dan faham sampailah ke tahap kite mampu menolong sahabat kite dalam apa jua keadaan)

antara hikmahnye berusrah ini adalah kita saling ingat memperingati....perlaksanaan di mansurah ini adalah melalui Smart Circle....iaitu suatu program di bawah unit pembangunan insan(UPI).perlaksaannye saya kira tidaklah begitu ketat kerana ianya diadakan sekali seminggu dan diselang seli antara pengisian dan aktvt luar.dan silibus disini juga tdk begitu berat bg sesetengah pihak krn Maza Yakni telah luas digunakan di malasia.namun kesibukan yg dialami oleh semua mansuriyin mungkin sedikit mengganggu perjalanan SC... maybe lps ni kita akan laksanakan SC online??insyaALlah...

sy rindu utk bersama dgn sahabat2 yg dah sampai level tafahum.... berbicara dgn org yg percaya dgn kita...memahami kita....dan bgtu juga sebaliknya...kita memahaminya dan mempercayainya.... satu lafaz untuk kalian... uhibbukumfillah....

wahishtini
myfamilymuttaqin giddan!!

No comments: