Sunday, February 22, 2009

aku di tag lagi......

tag...oh...tag......
datangmu tepat pada waktu....
saat aku sudah kabur dengan buku2
thanks dr. hala

*tp soalan btukar format ye.sile lihat bawah* peraturan kali ni.... 1) gi kat folder picture... 2) bukak folder ke 6 3) upload gambar ke 6 4) stori2 pasal gambar tu.... 5) tag 6 org lain...

bila gi kat folder ke6...rupe2nye folder tuk background...maka aku berpindah ke folder seblah.....
bila masuk...amik gambo ke6...maka jumpa la gambo ni....


kebetulan gambo ni nombornye 006....erm...xtaula name sape dlm pict ni....yg pasti ni masa aku gatal2 nak ikot mak aku gi meetg kat pulau tioman....huhu...byk nostalgia....omsick la nanti....aku lampirkan beberapa gambar untuk meringkaskan critenyer...boleh kan dr.hala??hehe

jom sama2 menikmati keindahan ciptaan Allah s.w.t


citer ski2 la...disebabkan ni saat2 terakhir sebelum terbang di angkasa mencari sebutir ilmu.... maka kemana2 mak aku pergi aku ikut je.... =) anak emak...haha...



kalo bosan....sewa basikal...jalan2....sronok tgk keindahan alam ...tapi....alone....nope...never alone coz Allah accompany me =) bertutur dgnNya....memuji ciptaanNya...
kalo bosan lg ...snorkling.... kire2 anak ikan =)

ha...ade satu story nak share....masa satu majlis makan...jumpa ngan pengetua salah sebuah skolah kat tioman.....nama skolah tu spt yg tertera kat bwh ni...

bila die tau je aku akan terbang tak lame lagi....die offer samada aku nak bg talk kat student form 3 skolah tuh.....erm...pikir punye pikir....sampai abis makan....aku decide untuk bg skit la.... walaupun rasa diri ni amatlah kerdil....tapi manatau aku dapat selitkan sedikit motivasi kat adek2 form 3 nih....(antara peluang utk berdakwah gak ni...)--dakwah bil hikmah =)

Di dalam Al-Quran, ayat yang menyebut perkataan uslub sebenarnya tidak ada. Apa yang ada ialah permahaman yang boleh diambil sewaktu Allah s.w.t. berfirman memerintah manusia menyeru ke jalanNya. Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmah kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalanNya, dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk." (Al-Nahl: 125) from PPNS

skolah tu yang paling senior adelah form3....lpas pmr..kalau result mereka baik..mereka akan ditukarkan ke sekolah di rompin...(yg plg dekat)...ade satu kelas je form3...

dari ape yg aku perhatikan...mereka semua ni sbenarnye sebenarnye mampu buat yg lebih baik tetapi mungkin kurang kepercayaan pada diri sendiri.(lack self-confidence)...maka malam itu...setelah pengetua sekolah bg briefing skit pasal form 3 nih...aku ade agenda aku sendiri....

em..subjek yg diaorg paling lemah adalah matematik...(ramai yg x score nih &aku dah lame tinggalkannye)rindu kalkulator...

maka malam itu....aku spend sedikit masa sama2 membuat latihan matematik dgn mereka...(kdg2 aku pon blurr...dah lupa...=0)...

caranye...pick one question yg plg susah dlm buku teks....pick one student yang agak bermasalah untuk buat kat blackboard...dan yang lain bantu student yg sedikit bermasalah tu...dgn syarat...yang menulis kat blackboard adalah student yg tlh di pick.

dan akhirnya...mereka dapat jawab...satu kelas dapat jawab...without my help(skit2 je)... & aku tahu itu satu kepuasan bg mereka....satu kenikmatan bg mereka....student yg di pick itu pon x sangka...walaupun itu bukanlah usaha dia seorg...ttp sekurang-kurangnya dia dapat belajar sesuatu yg baru pada malam itu...---percaya & yakin pada diri sendiri--


huhu...byk cerita yg dikongsi bersama adek2 ni....yup...dah dapat kepercayaan diaorg...maka blhlah bg sikit2 nasihat yg berguna...(utk diri sendri gak kerana telinga yg terdekat dr mulut yg berkata2 adalah telingaku =) )

em..tu je kot crite pasal gamba nih....rasenya ni bukan story pasal gambar...tp pasal folder... :)....jgn marah ye dr.hala....nak hilangkan ngantuk...pasni nak sambung study....

ops...sblum tu...amanah no 5) tag 6 org yang laen...

6 bahagi 2=3

maka...aku tag 2 org aje ye....

1)dr shahida

2)dr lokman

3)tahapian blog---sbb dah lame sgt x update

dan aku tukar skit format soklan....

1) gi kat folder picture...
2) gi kat mane2 folder yg kamu suke

3) upload mane2 gambo yg kamu suke
4) stori2 pasal gambar tu....

5)kaitkan gambo2 tuh dengan unsur dakwah/ilmiah(untuk tahapian blog maybe boleh kaitkan dgn kenangan) ;P
6)dependla kalo nak tag org lain @ tak

okeyh...tamat sudaa

4 comments:

mühd sÿfq said...

beruntung la kne tag :)

wardah safwah said...

untung ke??

untung kalau kita manfaatkan tag itu sebaiknyer....

tag..oh..tag...

=)

tahapian said...

jap ye... esok abis exam..:) bole la..

wardah safwah said...

yes!!!xpe2...
akhirnye....
blog tahapian akan di update
=0 =)