Sunday, February 22, 2009

aku di tag lagi......

tag...oh...tag......
datangmu tepat pada waktu....
saat aku sudah kabur dengan buku2
thanks dr. hala

*tp soalan btukar format ye.sile lihat bawah* peraturan kali ni.... 1) gi kat folder picture... 2) bukak folder ke 6 3) upload gambar ke 6 4) stori2 pasal gambar tu.... 5) tag 6 org lain...

bila gi kat folder ke6...rupe2nye folder tuk background...maka aku berpindah ke folder seblah.....
bila masuk...amik gambo ke6...maka jumpa la gambo ni....


kebetulan gambo ni nombornye 006....erm...xtaula name sape dlm pict ni....yg pasti ni masa aku gatal2 nak ikot mak aku gi meetg kat pulau tioman....huhu...byk nostalgia....omsick la nanti....aku lampirkan beberapa gambar untuk meringkaskan critenyer...boleh kan dr.hala??hehe

jom sama2 menikmati keindahan ciptaan Allah s.w.t


citer ski2 la...disebabkan ni saat2 terakhir sebelum terbang di angkasa mencari sebutir ilmu.... maka kemana2 mak aku pergi aku ikut je.... =) anak emak...haha...



kalo bosan....sewa basikal...jalan2....sronok tgk keindahan alam ...tapi....alone....nope...never alone coz Allah accompany me =) bertutur dgnNya....memuji ciptaanNya...
kalo bosan lg ...snorkling.... kire2 anak ikan =)

ha...ade satu story nak share....masa satu majlis makan...jumpa ngan pengetua salah sebuah skolah kat tioman.....nama skolah tu spt yg tertera kat bwh ni...

bila die tau je aku akan terbang tak lame lagi....die offer samada aku nak bg talk kat student form 3 skolah tuh.....erm...pikir punye pikir....sampai abis makan....aku decide untuk bg skit la.... walaupun rasa diri ni amatlah kerdil....tapi manatau aku dapat selitkan sedikit motivasi kat adek2 form 3 nih....(antara peluang utk berdakwah gak ni...)--dakwah bil hikmah =)

Di dalam Al-Quran, ayat yang menyebut perkataan uslub sebenarnya tidak ada. Apa yang ada ialah permahaman yang boleh diambil sewaktu Allah s.w.t. berfirman memerintah manusia menyeru ke jalanNya. Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmah kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalanNya, dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk." (Al-Nahl: 125) from PPNS

skolah tu yang paling senior adelah form3....lpas pmr..kalau result mereka baik..mereka akan ditukarkan ke sekolah di rompin...(yg plg dekat)...ade satu kelas je form3...

dari ape yg aku perhatikan...mereka semua ni sbenarnye sebenarnye mampu buat yg lebih baik tetapi mungkin kurang kepercayaan pada diri sendiri.(lack self-confidence)...maka malam itu...setelah pengetua sekolah bg briefing skit pasal form 3 nih...aku ade agenda aku sendiri....

em..subjek yg diaorg paling lemah adalah matematik...(ramai yg x score nih &aku dah lame tinggalkannye)rindu kalkulator...

maka malam itu....aku spend sedikit masa sama2 membuat latihan matematik dgn mereka...(kdg2 aku pon blurr...dah lupa...=0)...

caranye...pick one question yg plg susah dlm buku teks....pick one student yang agak bermasalah untuk buat kat blackboard...dan yang lain bantu student yg sedikit bermasalah tu...dgn syarat...yang menulis kat blackboard adalah student yg tlh di pick.

dan akhirnya...mereka dapat jawab...satu kelas dapat jawab...without my help(skit2 je)... & aku tahu itu satu kepuasan bg mereka....satu kenikmatan bg mereka....student yg di pick itu pon x sangka...walaupun itu bukanlah usaha dia seorg...ttp sekurang-kurangnya dia dapat belajar sesuatu yg baru pada malam itu...---percaya & yakin pada diri sendiri--


huhu...byk cerita yg dikongsi bersama adek2 ni....yup...dah dapat kepercayaan diaorg...maka blhlah bg sikit2 nasihat yg berguna...(utk diri sendri gak kerana telinga yg terdekat dr mulut yg berkata2 adalah telingaku =) )

em..tu je kot crite pasal gamba nih....rasenya ni bukan story pasal gambar...tp pasal folder... :)....jgn marah ye dr.hala....nak hilangkan ngantuk...pasni nak sambung study....

ops...sblum tu...amanah no 5) tag 6 org yang laen...

6 bahagi 2=3

maka...aku tag 2 org aje ye....

1)dr shahida

2)dr lokman

3)tahapian blog---sbb dah lame sgt x update

dan aku tukar skit format soklan....

1) gi kat folder picture...
2) gi kat mane2 folder yg kamu suke

3) upload mane2 gambo yg kamu suke
4) stori2 pasal gambar tu....

5)kaitkan gambo2 tuh dengan unsur dakwah/ilmiah(untuk tahapian blog maybe boleh kaitkan dgn kenangan) ;P
6)dependla kalo nak tag org lain @ tak

okeyh...tamat sudaa

Thursday, February 19, 2009

~~untukmu mutiara~~



mutiara...kenapa mutiara!!
KENAPA??
Selama ini kalau mereka bising kerana kau tiada di sini,
aku tolong coverkan untuk kau,
Ye...sebab kadang2 private itu perlu...

Tapi kali ni..saat kau hendak pergi ke tempat yang jauh pun kau tak bagitau kami...
walhal aku sendiri...
kenapakah wahai mutiara....
ade masalahkah dengan kabert?
kau fikir dengan cara ini tenteramkan hati kabert?

tidak mutiara...tidak...kau salah mutiara....
atau...aku yang salah....
ye..mungkin...
sebab aku tidak memahami masalah kau mutiara...
sebab aku tidak menyelami hati kau....

semalam...
aku nampak...
air muka kau...
ya...bila aku kata kau menangis...
kau menafikan...

wahai mutiara...aku bukanlah seorang budak yang berumur 2 tahun untuk ditipu....
tapi aku bakal berusia 20 tahun...
walaupun akulah yang paling bongsu diantara kita..

aduhai sahabatku...
maafkanlah jika sepanjang perkenalanku denganmu...
aku belum bisa memahami mu...
rasa bersalah menyelubungi kalbu...
kerana mengabaikan kamu wahai mutiara...
ampunkanlah sahabatmu yg da'if ini...


p/s: mutiara di atas bukanla mutiara yg biasa....
moral : hargailah sahabat anda kerana mereka .........guess wat??? =)

Tuesday, February 17, 2009

~Ya Allah..pimpinlah kami kepadaMu~

1) Penaklukan Baitulmuqaddis.
Dari Auf b. Malik r.a. katanya,Rasulullah s.a.w telah bersabda:
"Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat." Baginda menyebutkan salah 1 diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis. " - Sahih Bukhari

2) Zina bermaharajalela.
"Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang." - Sahih Muslim
~ terang-terang mende ni berlaku.

3) Bermaharajalela alat muzik.
"Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan & perubahan muka". Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?" Baginda menjawab: "Apabila telah bermaharajalela bunyian(muzik) & penyanyi² wanita" - Ibnu Majah
~ Mentor, Malaysian Idol, Akademi Fantasia , Anugerah Muzik,Star LG,Gang Starz,berlambak lagi….

4) Menghias masjid & membanggakannya.
"Di antara tanda2 telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegahan dalam mendirikan masjid" - Riwayat Nasai.
~ memang dah nampak dah …. nak disebutkan ke?tau takpe…

5) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat & hubungan dengan tetangga tidak baik.
"Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan & perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim & sikap yang buruk dalam tetangga." - Riwayat Ahmad dan Hakim.
~ ada anak tak mengaku ada mak/bapak pasal malu... seme ni ada dilaporkan dah.

6) Ramai orang soleh meninggal dunia.
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang2 yang baik& ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang2 yang hina & buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkar i kemungkaran" - Riwayat Ahmad
~ boleh kira berapa jer para ulama ' yg tinggal,kat dalam kampong kita ada berapa orang?kat negeri kita?ha…....

7) Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.
"Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka ' bin Luka ' (orang yang bodoh & hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh 2 orang mulia" - Riwayat Thabrani
~ George Bush, Ariel Sharon & kat Malaysia pun ada,tau tak pe....

8) Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.
"Sesungguhnya di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja." - Riwayat Ahmad
~ jiran sesama Islam pun tak bertegur sapa...

9) Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.
Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. "Di antara anda² telah hari kiamat ialah akan muncul pakaian² wanita & apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang".
~ fesyen zaman skarang pakai tudung, baju singkat …macam-macam ada..

10) Bulan sabit kelihatan besar.
"Di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung membesarnya) bulan sabit." - Riwayat Thabrani
~ tak caya gi tengok...

11) Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita.
"Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu dengan membawa berita2 yang belum pernah kamu dengar & belum pernah didengar oleh bapa2 kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu" - Sahih Mus lim
~ Siaran TV kerajaan dan swasta, akhbar2 harian & majalah² yg popular skarang nie...

12) Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar.
"Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu & disembunyikan kesaksian yang benar." -Riwayat Ahmad
~ tengok kes peperangan Iraq ,tengok kat Malaysia plak,ada tak?...

13) Negara Arab menjadi padang rumput & sungai.
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput & sungai²" - Sahih Muslim
~ Dubai dah turun salji... Mina dah kene banjir...

Note : Dari Abdullah bin ' Amir r.a., Rasulullah s.a.w.bersabda:
"Sampaikanlah pesanku biarpun 1 ayat..."



this article is from NISA KUANTAN

Thursday, February 12, 2009

..::tagged by dr Iman::..

since tagged ni seolah2 merebak dgn pantasnye dalam arena blog...aku x taula ape faedahnye... but after doing dis...feel like muhasabah diri smule =) ..sbb kita remind smule ape yg telah kita lakukan pada masa2 yg lalu... being optimis =)

tagged from dr iman


1.What have you been doing recently?
*finished watching patch adam movie
2.Do you ever turn your cell phone off?
*yea.when my battery was very low during journey
3.What happened at 10am today?
*cooking~it's my turn today~
4.When did you last cry?
*just now.while watching patch adam.
5.Believe in fate/destiny?
*perhaps.setiap yg berlaku ade hikmahnye....
6.What do you want in your life now?
*tarbiah
7.Do you carry an umbrella when it rains or just put up your hood?
*when its rain...i'm at home~sudahla mesir ni jarang hujan...tym ujan je ade kat umah =)~.
8.What's your favourite thing to do on the bed?
*cover myself under my lihaf & my 'jantung'~kaberto knew this~
9.What bottoms are you wearing now?
*jubah malam...haha
10.What's the nicest things in your inbox?
*wishing from my mom on my befday : Happy birthday sayang mak..Belajarlah semampunya..jangan tension..~yea....enjoy studying~
11.Do you tend to make the relationship complicated?
*ntahler
12.Are you wearing anything borrowed from anyone?
*just now...going to 'abang' shop wearing cek tehah's sendle =)
13.What was the last movie you caught?
*em...patch adam...b4 that watching hanakimi for second tym cek tin =)
14.What are you proud of?
*my pride.~same wif dr iman~
15.What does the oldest text msg in your inbox say?
*from along tahapian @ maizatul nazira bt mohd nazir @ naib pengerusi PAI masa aku form 2 : Kekasih pilihan Allah dihadiahi dugaan tanda kasihNya.tak dibiar lena dalam dakapan lazat melimpah tapi dihidang keperitan, susah dan payah yang tiada sudahnye...(1/9/2007)
16.What was the last song you sang out loud?
*adakan kau lupa~satu umah denga kot~
17.Do you have any nicknames?
*wana../.cek wan(kaberto).../.syaz(ade gak org panggil aku camni tym kat kmph dulu)./..wardah../..safwah(spesel nickname tuk org arab)
18.What does the newest text say?
*k.hanis shifuddin:ade meetg UPI 13 feb kul 10 pg~kalo xde aral sy datang la kak ea...hehe~
19.What time did you go to bed last night?
*12 am++..after finishing hanakimi...betulkan cek tin
20.Are you currently happy?
*hate to express the real...so...i'm always happy ...perhaps....~something like pinochio..hehe~
21.Who gives you the best advise?
*of course...my mom.
22.Do you eat whipped cream straight from the can?
*nope...no mannered..haha
23.Who did you talk on the phone last night?
*Natasya Anis Rusli...my frend at cairo
24.Is something bugging you now?
*dunno...maybe yes...
25.Who was the last person to make you laugh?
*kaberto =)~there are another 5 persons in kaberto...cek man..cek tin...cek thar...cek yat...cek teh =)
26. tagging..
*can it just stop here?? ~haha..kejamnye aku ni~(kalo ade yg nak wat sila2lah)

Sunday, February 8, 2009

jom bangun...jgn tido00!!

salam 'alaik



aku rasa entri kali ni penuh emosi(don wori...tgh kawal)

gara2 br lepas tgk video kesan kejatuhan empayar Uthmaniah..

dan entry kali ini aku muatkan 4 part VIDEO KESAN KEJATUHAN EMP UTHMANIAH..

walaupun aku tahu ramai yg sudah melihatnya...tetapi setelah menontonnya kalian hanya punya dua jalan.....

samada menganggap video ini sama seperti rancangan reliti tv yang lain~video ini tdk memberi kesan kpd kalian(tdk gusar utk sy melabel kalian sbg org yg mati hatinya)~ atau kalian akan ade satu semangat yg menyeru kalian agar BANGKIT dan tidak akan TERLELAP LAGI~ni tandanya video ini memberi kesan kpd kalian~



asif....aku menghadapi sedikit masalah dgn real player dan tidak dpt mengupload video...oleh itu aku memberi url utk ke web berkenaan..



http://www.videoblogs.com/visor_youtube.php?web=youtube&id=oe8MiZfDqH8&clave=kejatuhan --part1





http://www.videoblogs.com/visor_youtube.php?web=youtube&id=bf2zR9LtDog&clave=kejatuhan --part2



http://www.videoblogs.com/visor_youtube.php?web=youtube&id=04ROS6EZjqY&clave=kejatuhan --part3



http://www.videoblogs.com/visor_youtube.php?web=youtube&id=Zs2SQhI-wqU&clave=kejatuhan&pagina=1 --part4



tidak mengambil masa yg lama utk mengkhatamkan video ni...


cuti tinggal lg seminggu...tp tiada istilah REHAT untuk pejuang islam...

Demi masa…
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan…
Yang beriman dan beramal saleh…
Demi masa…
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan…
Nasihat kepada kebenaran dan kesabaran…

Gunakan kesempatan yang masih diberi
Moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan
Kerna ia takkan kembali
Ingat lima perkara,
sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua,
kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati

Demi masa…
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan…
Yang beriman dan beramal saleh

p/s:dan harap aku dpt manfaatkan baki cuti yg tinggal ini sebaiknya