Wednesday, September 24, 2008

culture shock...



alhamdulillah...

setelah masuk hampir 3 minggu berada di bumi anbiya' ini barulah kali pertama aku berkesempatan untuk update blog yg tlh lame terbengkalai ni...

pertama kali menjejakkan kaki disni aku tlh diperlihatkan keindahan bumi mesir ini... alhamdulillah...suhu yang tidak jauh beza dgn negara sendiri krn tika itu adalah penghujung musim panas,walaubagaimanapun bahang tetap terasa.

apabila berada di tempat orang barulah rasa bertuahnye berada di tempat sendiri... walauapapun syukur kerana aku diberi peluang untuk menuntut ilmu di bumi anbiya' bumi barakah....

buat masa skrg kuliah in english blm bermula...jadi aku dan ahlul bait decide untuk join kelas in arabic....walaupun kami tak paham ape yg dicakapkn oleh pensyarah..sekurang2nya kami dpt mencedok semangat student arab yang mana semuanya berumur 17 tahun..wah..mereka semua hebat...muda tp matured...kalau suruh teka umur blh jadi aku teka mereka berumur 22 thn...dan mereka adalah pelajar yg terpilih dr sekolah masing2...menurut perbualanku dgn student arab yg bernama Mona(manis orgnye)...utk terpilih menjadi pljr di kuliah tibb,(perubatan)mereka harus mendapat plg kurang 97%...compete!!

ramadhan kareem...ramadhan di kota al-misri ini cukup meriah....dimana2 shj ada org mengaji... even seorg peniaga...penjaga....org yg bw teksi...dan jgn terkejut jika sy katakan seorg penjual di kedai hanphone(mcm tpt kite selalu beli topup) yg stylo pun meluangkan masanye dgn membaca kalamullah ketika tiada pelanggan...subhanallah...ayat2 cinta dr Rabbi dialunkan di mana2 shj....

ada satu perkara yg ingin sy konsi bersama pembaca2 blogger....ukhwah org arab sgt baik... pada mulanya terbeliak mata sy apabila melihat dua org remaja arab lelaki berjalan sambil bersilang tangan...(kalau di msia sudah dilabel gay) tp rupa2nya itu adat mereka.... org lelaki juga akan berlaga pipi selepas bersalaman...

mata dah berat..tangan pun dah mula kaku...idea pun beku....ade byk lg criter yg nak dikongsi bersama tp mungkin setakat ini dulu buat masa ini....mudahan Allah permudahkan perjalanan hidupku ditempat org bi......amin....

4 comments:

KelawarHijau said...

Melihat manusia membaca kalamNya dimana-mana... Wah, mcm tgk Ayat-ayat Cinta The Real!!

cheekylulu said...

menarik~ (^.^)

wardah safwah said...

kak shi...
mmg lbh krg ayat2 cinta...
mujur dah tgk movie tu...
dpt cuba terima kaedaan kat cni awl2...

to miss aida...cheekylulu...mekaseh ye....

almiski said...

salam wardah, best nye tempat enti... dah banyak tempat ke enti melawat kat sana... tak sabar rasanya ingin ana menjejak kaki kat kota peradaban tu... Ape pun selamt hari raya maaf zahir dan batin...