Monday, July 7, 2008

j0m belajar.....!!!!!


assalamualaikum w.b.t......

Diceritakan oleh Jamaluddin al-Qasimi, pernah seorang yg kagum dengan kekuatan hafazan Imam Bukharibertanya kepada beliau "apakah ubat untuk mudah dan kuat menghafal?" jwb Imam Bukhari"tiada perkara yang lebih bermanfaat tentang hafazan yang aku tahu melainkan 2 perkara iaitu 1)kecintaan dan kemahuan yang tinggi terhadap sesuatu(nahmatul rajl) dan 2) sentiasa mengulangi dan melihat berulang-ulang kali (mudawwamatin nadzar)"

-dipetik dari "SIFAT BUKHARI DALAM KAJIAN HADIS" oleh Muhammad Fathi Ali,-fathi_ali1427h@yahoo.com-0139913261-

Usai membaca artikel yang bertajuk SIFAT BUKHARI DALAM KAJIAN HADIS ketika membuat foundatn bhs arab di ukm yg lalu..... saya tertarik dengan petikan di atas....yang mana seharusnya dicontohi oleh kita semua dalam usaha menuntut ilmu...(artikel ini diberi sendiri oleh saudara Fathi namun hanya petikan ini yang saya ade memandangkan artikel sebenar perlu diberi kpd empunye...)

Jika recall semula zaman saya di matrik dulu....saya sendiri jarang mengulangi ape yg telah dibaca....saya fikir saya dapat mengingati semua yang telah saya baca sms exam....namun...ketika exam saya blur....lepas exam sy tension...sedih...murung..memikirkan yang sy boleh lupa byk perkara ptg walhal sy telah pun mengulangkaji subjek itu...

Sedangkan Imam Bukhari yang terkenal dengan daya ingatannya yang kuat pon sentiasa mengulangi ilmu yg dituntut...inikan pula saya yang dot dot dot.......... ('_')

Oleh demikian,saya ingin memperigtkan kembali diri saya dan pembaca blogger yang dirahmati Allah sekalian bahawa kita masih belum terlambat utk mengatur kembali kaedah pembelajaran kita agar lebih sistematik demi menjamin kejayaan yang cemerlang dalam pelajaran.....jadilan insan yang bergelar dai'e tapi exam maintain....cool... :>
Banyak lg tips2 yang baik dan patut diamalkan termasuklah yang terdapat dlm petikan di atas tadi....Mungkin selama ini kita study tapi seolah2 terpaksa....jadi...terbitkanlah rasa cinta terhadap ape yang kita pelajari....Mudah mudahan Allah permudahkan jalan dlm perjuangan kita menuntut ilmu dan jln dalam perjuangan agamaNya....waAllahu'alam....

ILMU TANPA AMAL IBARAT POKOK TANPA BUAH






2 comments:

almiski said...

assalamualaikum buat"bau kasturi" yang selalu trsenyum and alway cool in any situation,kehidupan di university memang menyeronokkan.tapi semuany kerana Allah. mula2 ana dapt U di sini,perasaan xmenyukai tu ada juga terselit d sanubari. Semua tu coz di matrik hanya ambil biologi,tapi kat U ambil fizik. rupa2 nya fizik memang menyeronokkan. betul kata org, "tak kenal maka tak cinta". Mulalah timbul azam baru untuk mencintai subjek tersebut. ana mmg brsyukur kpd Allah kerana hanya Dialah yang mengetahui apa yang terbaik utk hambaNya.

kita sebagai hamba yg daif lagi hina xpatut pertikaikan apa yang telah ditentukan. In.Allah, kalau xada arau melintang,hari selasa ni adalah kelas pertama bahasa perancis. ana cuba cabar diri utk menguasai bahasa asing.Semua tu coz cita2 ana adalah mengembara menuntut ilmu. pernah kawan ana mengatakan mengembara sesuatu yang xmenguntungkan, tapi bagi ana duit bukan segalanya.

merujuk kepada altikel anti,memang betul ilmu yang dipelajari perlulah sentiasa di amalkan.Sebarang maklumat boleh disimpan melalui 3 peringkat, pertama,apa yang di lihat,dan didengar,dan mencatat adalah peringkat pertama.tapi semua tu xsmstiny dapat catch up sepenuhnya.

Apabila pembelajaran itu diulangi, ia akan disimpan ke dalam Otak di bahagian kedua, ia hanyalah ingatan sementara. contohnya bila kita mentelaah pelajaran,mgkin ia hanya kekal dalam masa seminggu,mungkin sebulan atau kita hanya boleh ingat hanya 20% sahaja.

Apabila kita menelaah and mengulangkaji apa yang kita pelajari serta sentiasa aplikasi dalam kehidupan harian, In.Allah, ingatan itu akan kekal shgga hayat di kandung badan.

Alangkah beruntungnya insan yang telah dipilih Allah yg hatinya bersih serta akal yang sihat, terus dapat ke peringkat 3,iaitu ingatan kekal.

semua ini adalah kata2 ustaz Rakhi iaitu masa ana darjah4. walau pun masih kecil,alhamdulillah masih ingt kata2nya.
In.Allah,semoga anti merupakan insan terpilih oleh Allah.

sebenarnya,otak cimpazi dengan otak manusia mempunyai persama an hampir93.66%, Tapi akal yang membezakan. Itu adalan anugerah yang berharga selain nur islam.

Cukup setakat ini sahaja nukilan ana buat anti. Ma'alesh jika ada kesilapan, ana hanyalah hamba Allah yang hina lagi daif, apa yang elok datangnya dari Allah, apa yang buruk adalah kesilapan ana sendiri. Salam "bau kasturi' (almiski) (",)

wardah safwah said...

WAALAIKUMUSSALAM

kpd almiski...syukran kathir atas perkonsian ilmu yang bermanfaat ni....

mmg perbezaan atr manusia dgn makhluk Allah yang lain adalah akal...

Pesan Imam Hassan Al-Banna..."kita tidak akan ditanya kenapa kita tidak berjaya tetapi kita akan ditanya kenapa kita tidak berusaha"......