Monday, March 31, 2008

background sekolah ptg ke???

ASSALAMUALAIKUM...W.B.T......



budget tym kejap je nak post kat blog ni...pastu nak stadi lak....pastu nak sediakan nama ajk surau muttaqin...tuk sijil...br dpt order dr pak imam..huhu..sape la ek...



berdsrkan tajuk kat ats ni...yg nak jadikan sedikit perbincgn....betul ke bckground sekolah tu melambgkan peribadi @ sifat seseorg??erm..berdasarkan pengalaman sy sepnjg duk kat matrik ni....backgrnd skolah x penting....stuju tak??



Masing2x ade opinion tersendiri...for me...seseorg yg walopun dlu skolah agama....pkai tdg labuh...songkok..kopiah..or wateve.....tetapi x semestinya dia istiqamah dgn ape yg dia wat kat skolah dlu bile dah tamat skolah...for example: kat skolah dlu cegah kapel...ttp bila kuar skolah...die yg kapel.(nau'zubillah..).. so...x sume bdak skolah agama istiqamah ngn ape yg dipraktik ms kat skola dlu...betul ke??dengan kate lain....kita xleh nak kate sume budak ex-skola agama alim dan wara'??....(ungkaplah kebenaran walopun ianya pahit)



sy ade sorg sahabat...pakai tdg labuh.... sy tanye die.."dlu sekolah mane"..die jawab.. "skolah bese je...SMK...." sy tanye lg..."ms kat skola dlu memang pkai tdg labuh ke??" die jawab "x pernah pon..1st tym sy pakai tdg labu ms pendaftrn kat matrik ni"...Subhanallah... kuatnye die... sy amat kagum dgn pendirian die...dan sy x pernah tgk die pakai tdg lain slain tdg labuh... (adakah sy mampu menjd sepertinya???)-dalam hati tertanya2...tepuk dada tanye iman...



Drpd kisah benar di ats...sy boleh katakan yg bckground sekolah x blh melambgkn peribadi seseorg...x semestnya stdnt skolah bese x blh buat ape yg diamalkn oleh stdnt skolah agama... mari kite kaji ape puncanye berlaku gejala ni.....



from my research(mcm wat thesis lak...hehe)..byk sebab berlakunye gejala ni...sy xkan snaraikan sume coz ms limit...in short...pentarbiahan adalah PENTING!!.semua umat perlukan tarbiah dan juga tazkiyatun nafsi.... lojika yg mengatakan org yg tinggi imannye x perlu kpd tarbiah adalah tidak benar... ini krn iman manusia boleh bertambah dan berkurang...



sabda Rasullullah s.a.w..."Sesungguhnya iman yg brada dlm hati kamu menjd lusuh seperti mana lusuhnya pakaian. olh itu, mohonkanlah dr Allah Ta'ala spy die membaharui iman dlm hati kamu" -riwayat al-Tabrani dan al-Hakim



tarbiah juga tidak dikhususkan kpd plajar skolah agama je...cuma ia adalah bonus bg plajar alirn agama krn terdedah kpd proses tarbiah yg lebih....berbanding skolah bese...(melalui usrah... kuliah maghrb...etc)



sy sendri merupkn ex skolah agama dan sy akui bahawa ilmu agama sy masih lg cetek.... basic family sy tidaklah terlalu kuat agama...dan sy mengambil inisiatif mentarbiah diri sy ketika bersama dgn sahabat2 di kmph....merekalah yg slalu igtkn sy jika sy lalai dan leka...maklumlah.. sahabat adalah insan terdekat dgn kita setelah berjauhan ngn keluarga.... Acuan yg dibentuk masa matrik ni akan membentuk dri sy apabila tamat matrik nanti.... As a human...sy x blh yakin dgn ape yg sy katakan td...oleh itu......back to de main point...tarbiah harus diteruskan....

masa ni sahabat masih lagi memainkan pranan yg ptg...berhubung dan saling igt meingati.. walopun duduk berjauhan...tetapi ukhwah tetap berterusan..sahabat ibarat jauh di mata...dekat di hati...(sastera skali skala..) :)



alarm dah berbunyi...tandenye sy kne stop sampai sini dlu...konklusinye.. utk sesetgh perkara, sy x brape stuju utk i'rab atau mentafsir peribadi seseorg brdsrkn bckground skolah dulu... tp ianya satu kelebihan tuk stdnt skolah agama utk mendekatkn diri dgn Yang Maha Esa dan mendalami ilmu agama... Marilah bersama kite mohon petunjuk dan hidayah dr Allah agar sentiasa dipeliharaNya...



P/s: ini adalah pendpt dr sy yg hanya sorg hamba yg hina....oleh itu jika ade yg perlu sy perbetulkan...maka bolehlah kemukakan...sy mengalu2kan pandgn dan kritikan kalian...
Hidayah adalah milik Allah tetapi sbg hambaNya kita harus berusaha mencarinya.....






Friday, March 7, 2008

Al-Mesri......kota peradaban.....kota tujuanku...

salam...pembuka bicara....
dah lame x post dlm blog sendri.....asyik pos blog lain je.....hehe..blog sape la tu......

hari ni org ngundi...ramai2la kite ngundi...smg ari ni dlm sejarah...bak kata drmaza(mufti perlis) ...setiap undian kite tu akn dihisab....

Berhati-hati memilih pemimpin..

Undi anda mempunyai nilai dosa dan pahala.. demikian menurut Dr. Muhamad Asri Zainul Abidin, Mufti Perlis di dalam artikel di bawah. Laman Web Dr. Asri ialah:

http://drmaza. com/

straight to the point...actually ape yg nak diutarakn di sini adalah kebaikan n keburukan blaja di luar ngr.......jom kite list atr kebaiknnye blaja kat mesir ni....

  • dapat menimba penglman blaja kat ngr org...
  • dpt tuntut ilmu agama skali
  • dpt kuasai bhs asing-arabic
  • dpt blaja budaya org asing
  • dpt jumpa shbt lain kt sane....tasya...fathiyah...a.a...mukaramah...
  • yg plg ptg dpt further stadi ler....
ni la atr kebaikn...so..ape keburukan nye lak???

  • jauh dr family...nant homesick la....isk2
  • xtau lg sahabt 2 kat sane camne .......rindu shbt tahapian...smapian...kmphian....
  • memula kat sane msti susah nak adapt ngn prsekitrn....
  • nanti ari raye x sambut ngn family....
  • yg plg ptg...HOMESICK!!!!!!!!!
Erm....stakat ni...ni je yg dpt disenaraikan..... btl ke aku nak gi sane nih...runsing la....... tolong la...
pendpt kalian amat diperlukn.... slain wat solat istikharah.... ur opinion... AMAT PENTING!!!!

Ape yg ptg...rezki Allah ade di mana-mana....tuntutlah ilmu walau ke negeri China..... kite blaja bkn tuk Exam!!tp Exam utk tingktkn pmbelajaran kite.....btl kan??

Final just around de corner.....tp stadi msh tunggang tebalik....bebaru ni mcm under pressure... mintak maap la kat shbt2 yg brase ati andai kate ana terkasar bhs @ terlepas bicara@ yg sewaktu dgnnye...al-maklumlah....dri ini sering melakukan kesilapan

ok...disebabkn ari ni nak g ngundi..maka terpaksalah stop d cni dlu.....(ckp syarat ke??) dpt jaga kotak undi pon jadila....nak tunjuk kat makcik2 n pakcik2 ni supaya pangkah bulan....hehehe

INGAT: UNDI KITA KEPADA PEMBANGKANG TIDAK AKAN MENUMBANGKAN KERAJAAN BARISAN NASIONAL

TETAPI: UNDI KITA KEPADA PEMBANGKANG AKAN MENJADIKANKERAJAAN SEDAR BAHAWA RAKYAT YANG BERKUASA

UNDI KITA MEMBOLEHKAN CHECK AND BALANCE BERLAKU BAGI MENYEKAT BARISAN NASIONAL TERUS BERMAHARAJA LELA BERBUAT SESUKA HATI MEROSAKKAN NEGARA!!

sesuatu yg pasti n pasti dilalui adalah kematian....dan setiap perkatan yg ditulis ade yg menghisabnya.....waAllah hu'alam.....