Thursday, December 20, 2007

huhu..lame x update...

assalamualaikum...

alhamdulillah...syukur ke hadrat Ilahi krn aku masih diberi pinjaman nyawa pada hari ini..
betapa besar nikmat yg diberikan walau sekadar nafas sekalipun..... Ya Allah...jauhkanlah diriku dr kealpaan dgn nikmat yg Kau limpahkan ....
Pertamanya...maaf terutama kpd Qis n Ibu krn lame x update blog ni........

mesti Qis nak sgt tau perkembangn sahabat2 di kmph kan......
utk pengetahuan qis yg dirindui n sahabat2 lain....baru2 ni mukaramah(ibu) telah meninggalkan kami.....(suspen je bunyinye...hehe) dia meninggalkna kmph utk melanjutkan pelajaran di damsyik.syria dlm bidang bahasa Arab.....ni yang membuatkan sy kagum ngat ngn ibu ni.....lepasan mrsm.....tiada basic arab.... tetapi semangat cintanya kpd lughah al-jannah ini tinggi membuatkan dia sanggup menghadapi pelbagai risiko yg bakal ditempuhi....apepun...slamat berjuang kpd ibu.... igatlah bahawa Allah sentiasa bersama....... utk tatapan Qis...ni jamuan perpsahan ibu......
masa ni kami wat befday party utk farah suwahida(achu) n maryam skali...sbb tu kek tu diaorg potong same2....
utk yang akan datang ni befday fifi n mahfuzah n nabilah..

ok.....cuti2 ni sejuknye......ni kalau lending dgn kuak lentang tersendiri ni memang bes....kata seekor cicak kpd iguana.....hehe..selingan...

tanggal 31 0gos...ops...silap...ms 18/12....nak balik rumah tp banjir lak....fuh .....pengalaman yg amat beerti....balik naik bot...... bes jugak.... mcm mane la nak balik smule nant....erm.... naik helicopter sultan pahang la jwbnye......

okey...nak siapkan assigment pai.....tp seblum tu mari kite renungkan...Didapati ramai di kalangan kita menggunakan lafaz "MasyaAllah" ketika berhadapan dgn situasi yang tidak disukai atau tidak elok, contoh ketika terlihat gambar2 censored atau bila kita lihat org buat perangai nakal.

Sebenarnya istilah "MasyaAllah" bermaksud ALLAH THE ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG. Mengikut buku "What Do Say" by Kathyn Abdullah, kita menggunakan istilah "MasyaaAllah" bila kita melihat "something nice" seperti melihat bayi/kanak-2 yg comel, ketika menjamah makanan yang sedap, terbau wangi-wangian dan sebagainya.

Jadi pengunaan MasyaAllah ketika berhadapan dgn situasi yg tidak elok adalah salah dan tidak digalakkan. Yg patut kita lafaz ialah "Astagfirrullahhalazim" (Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah) ataupun "Innalillah" (Kepada Allah kita kembali).

Tolong sebarkan kepada yang lain ye......

Wallahulam....!!!

No comments: