Saturday, December 22, 2007

i'm in dilemma....

assalamualaikum.....kpd sahabat yang dirahmati Allah semua....pertamanya ana ambil kesempatan ni utk mengucapkan takziah kepada fatimah amirah yg baru kehilangn allahyarham bondanya baru2 ini.semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang2 yang soleh....al-fatihah.....
dan kepada fatimah....ana pun seperti walid yang yakin bahawa ant adalah setabah anakanda Rasullullah....(Fatimah)...ini adalah ujian dan tarbiah buat ant....dan apa yang ant rase pernah ana rasa suatu ketika dahulu....percayalah....ada hikmah atas sesuatu yg telah ditetapkan Ilahi.....kuatkan semangat dan teruskan perjuangan ant.Kami sahabat2 sentiasa bersamamu.
dan buat yang lain.....hargailah ibu kita selagi beliau msh hidup.berbuat baiklah dengan mereka..hayatilah lagu segenggam tabah....lagu ini dihadiahkan oleh ukt adilah kpd ana apabila ana juga kehilangan orang yang tersayang.....thanks dilah.....

ok......kembali semula kpd tajuk di atas .....sbenarnya sy skrg dlm dilemma....baru dapat tawaran kemasukan ke matrikulasi pra-perubatan di universitas sumatera utara(usu),indon......
setelah berfikir panjang.... sy buat keputusan utk meneruskan pengajian di matrik pahang......
sayang rasanya utk meninggalkan kmph....tp bukan krn sayang kmph sy menolak tawaran ni..... ada sebab lain yang lebih berpihak kpd kmph......

tapi...sebagai manusia biasa........kadang2 kita akan rasa sgt berbelah bagi......... mungkin ini adalah ujian dr Allah.... diri ini terasa seperti telah melepaskan satu peluang yang amat besar utk bergelar seorang doctor......

akhir kalam...aku akhiri dengan seribu tanda tanya buat diriku sendiri..............

Thursday, December 20, 2007

huhu..lame x update...

assalamualaikum...

alhamdulillah...syukur ke hadrat Ilahi krn aku masih diberi pinjaman nyawa pada hari ini..
betapa besar nikmat yg diberikan walau sekadar nafas sekalipun..... Ya Allah...jauhkanlah diriku dr kealpaan dgn nikmat yg Kau limpahkan ....
Pertamanya...maaf terutama kpd Qis n Ibu krn lame x update blog ni........

mesti Qis nak sgt tau perkembangn sahabat2 di kmph kan......
utk pengetahuan qis yg dirindui n sahabat2 lain....baru2 ni mukaramah(ibu) telah meninggalkan kami.....(suspen je bunyinye...hehe) dia meninggalkna kmph utk melanjutkan pelajaran di damsyik.syria dlm bidang bahasa Arab.....ni yang membuatkan sy kagum ngat ngn ibu ni.....lepasan mrsm.....tiada basic arab.... tetapi semangat cintanya kpd lughah al-jannah ini tinggi membuatkan dia sanggup menghadapi pelbagai risiko yg bakal ditempuhi....apepun...slamat berjuang kpd ibu.... igatlah bahawa Allah sentiasa bersama....... utk tatapan Qis...ni jamuan perpsahan ibu......
masa ni kami wat befday party utk farah suwahida(achu) n maryam skali...sbb tu kek tu diaorg potong same2....
utk yang akan datang ni befday fifi n mahfuzah n nabilah..

ok.....cuti2 ni sejuknye......ni kalau lending dgn kuak lentang tersendiri ni memang bes....kata seekor cicak kpd iguana.....hehe..selingan...

tanggal 31 0gos...ops...silap...ms 18/12....nak balik rumah tp banjir lak....fuh .....pengalaman yg amat beerti....balik naik bot...... bes jugak.... mcm mane la nak balik smule nant....erm.... naik helicopter sultan pahang la jwbnye......

okey...nak siapkan assigment pai.....tp seblum tu mari kite renungkan...Didapati ramai di kalangan kita menggunakan lafaz "MasyaAllah" ketika berhadapan dgn situasi yang tidak disukai atau tidak elok, contoh ketika terlihat gambar2 censored atau bila kita lihat org buat perangai nakal.

Sebenarnya istilah "MasyaAllah" bermaksud ALLAH THE ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG. Mengikut buku "What Do Say" by Kathyn Abdullah, kita menggunakan istilah "MasyaaAllah" bila kita melihat "something nice" seperti melihat bayi/kanak-2 yg comel, ketika menjamah makanan yang sedap, terbau wangi-wangian dan sebagainya.

Jadi pengunaan MasyaAllah ketika berhadapan dgn situasi yg tidak elok adalah salah dan tidak digalakkan. Yg patut kita lafaz ialah "Astagfirrullahhalazim" (Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah) ataupun "Innalillah" (Kepada Allah kita kembali).

Tolong sebarkan kepada yang lain ye......

Wallahulam....!!!